Nu ook paardenworst van Spaans bij De Bourgondiër

11 februari 2012 om 00:00 Nieuws
H'VELD-G'DAM - Liefhebbers van paardenworst kunnen vanaf donderdag 16 februari hun hart ophalen bij De Bourgondiër. Vanaf die dag verkoopt Berry Bresser de befaamde paardenworst van Spaans. Een begrip in de wijde regio. Door Wil Sommeijer

Slagerij Spaans kent een lange familietraditie, waarvan nu de derde generatie, Gertjan Spaans, aan het roer staat. Het van oorsprong in Dordrecht in 1927 begonnen bedrijf heeft een naam hoog te houden als het gaat om paardenworst. De slagerij aan de Spuiweg in Dordrecht sloot in 2002 noodgedwongen de deuren, maar de vraag naar de worst bleef bestaan. Spaans zocht een nieuw afzetgebied en vond dat in onder andere Zwijndrecht, Papendrecht en vanaf donderdag ook in Hardinxveld-Giessendam. ,,Ik had regelmatig vraag naar paardenworst en toen ik een keer de naam Spaans liet vallen waren er vele klanten die vroegen, wanneer ga je die verkopen?'', aldus Bresser. Spaans vond in de sfeervolle delicatessenzaak De Bourgondiër precies wat hij zocht. Een ambachtelijk bedrijf met hart voor de producten en de klanten. ,,Berry gaat exclusief voor de Alblasserwaard de worst verkopen en promoten. Onze worst wordt nog net zo ambachtelijk gemaakt als mijn opa het deed. Paardenvlees is mager en onze worst bevat 90 procent mager paardenvlees, gestopt in natuurdarm. De worst wordt gerookt op eikenkrullen en eikenzaagsel. Welke specerijen? Ja, dat zeg ik niet, dat is het geheim van de smid. Maar de worst is heerlijk pittig'', aldus een lachende Spaans. Warm is de worst nog lekkerder en dat kan men uitproberen op donderdag (vanaf circa 14.00 uur), vrijdag en zaterdag de gehele dag.

advertentie
advertentie