Ark van Noach wil zo snel mogelijk open

11 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Johan Huibers sprak in januari de verwachting uit dat zijn wereldberoemde Ark van Noach vrijdag 17 februari open gaat voor het publiek. Hoewel volgens zijn schoonzoon alles in gereedheid is gebracht en het enkel nog een kwestie is van opruimen, moet nog even geduld worden betracht.

Door Erik de Bruin

,,We hebben maandag 20 februari een gesprek met burgemeester Brok en wethouder Sleeking van de gemeente Dordrecht. Dan verwachten we groen licht te krijgen. Qua extra veiligheidsmaatregelen hebben we alles gedaan wat de gemeente ons heeft gevraagd. We zijn nu vier jaar bezig en willen heel graag zo snel mogelijk open.” Sliedrechter Marcel Kornet (24) heeft het hele bouwproces van begin tot eind uitvoerig meegemaakt. Hij las er zeven jaar geleden over in een krantenknipsel en meldde zich spontaan aan om als vrijwilliger mee te werken. Wat betekende dat hij regelmatig naar Schagen in Noord-Holland reisde. Daar werd de laatste hand gelegd aan wat nu de kleine Ark wordt genoemd. In maart 2008 besloot Huibers, die een eigen bouwbedrijf heeft, het nog grootser aan te pakken. Hij wilde het Bijbelse schip op ware grootte nabouwen en schakelde daarbij de hulp in van twee werknemers en een betaalde kracht die dichterbij woonde en die hij onder zijn hoede zou nemen. Die persoon was Marcel. ,,Toen de kleine Ark in Sliedrecht lag heb ik ook meegeholpen met het onderhoud. Vanaf het moment dat ik kennismaakte met Johan klikte het meteen. We houden allebei van aanpakken. Ergens aan beginnen en het dan ook afmaken.” Marcel wist van het braakliggende terrein bij de Volkerhaven in Sliedrecht. Daar heeft het houten schip in aanbouw een jaar gelegen. Vanwege ruimtegebrek verhuisden de bouwers in 2009 naar Dordrecht. De eerste ligplaats was de Eerste Merwedehaven bij de Papendrechtse Brug, later kwam de ark, die steeds imposanter werd, bij Stadswerven te liggen. ,,Hier blijven we ook na de voltooiing nog enige tijd liggen. Het doel om deze zomer naar de Olympische Spelen in Londen te gaan, laten we varen. We willen de ark eerst aan Nederland laten zien."

Huibers schrijft in zijn boek, dat in maart wordt uitgebracht, over hoe hij zijn droom juist niet heeft laten varen. ,,Johan heeft een geweldige drive. Vanuit zijn woonplaats Broek Op Langedijk is het ongeveer anderhalf uur rijden. Hij heeft dat bijna elke dag gedaan. De eerste drie jaar hebben we er met een paar man aan gewerkt, het afgelopen jaar zijn bewoners van verslavingscentrum De Hoop aangenomen en hebben we frequenter hulp gekregen van vrijwilligers.” De ark is gebouwd met behulp van twaalfduizend bomen. ,,Qua volume is deze ark veertien keer zo groot als de vorige.” Hij somt de exacte afmetingen zo op: ,,29 meter breed, 23 meter hoog en 130 meter lang. Het is een gigantisch karwei geweest. Toch heeft het voor mij nooit zo gevoeld. Ik had meer het idee dat we een enorme boomhut aan het bouwen waren."

advertentie
advertentie