Nieuwe burgemeester laat op zich wachten

22 februari 2012 om 00:00 Nieuws

Het onderwerp was niet geagendeerd. Navraag bij Den Braanker, die vice-voorzitter is van de gemeenteraad en tevens de grootste fractie (lees: SGP-ChristenUnie) voorzit, leert dat er nog niet veel is te melden. ,,We zijn als vertrouwenscommissie (hierin zijn alle fracties vertegenwoordigd, red.) een aantal keren bij elkaar geweest en werken aan een verbeterdocument, dat breed moet worden gedragen." Normaal gesproken hoeven dergelijke inspanningen niet te worden geleverd als de zoektocht naar een nieuwe burgemeester wordt gestart. De vertrouwenscommissie is dan uitsluitend belast met het opstellen van een profielschets. Waarover de gemeenteraad in een openbaar debat besluit in samenspraak met de Commissaris van de Koningin. CvdK Jan Franssen had aangekondigd dat hij dinsdag 14 februari naar Sliedrecht wilde komen. Dat voornemen, wat geen keiharde deadline was, heeft hij laten varen. De vertrouwenscommissie heeft meer tijd nodig. Niet zo gek want Franssen wil naast een profielschets een integraal verbeterplan onder ogen zien waaruit hij kan concluderen dat werk wordt gemaakt van de aanbevelingen in het Rekenkamer-rapport en het verbeterrapport van waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort. Onder andere door de bestuurscrisis, die ontstond door een een vertrouwensbreuk tussen burgemeester en wethouders, is blootgelegd dat het in alle geledingen (lees: college, gemeenteraad en ambtelijk apparaat) beter kan.

SLIEDRECHT - De vertrouwenscommissie die half december tijdens de laatste raadsvergadering van 2011 werd benoemd, neemt ruimschoots de tijd om in alle zorgvuldigheid de weg te plaveien voor een nieuwe burgemeester. ,,We moeten het aantrekkelijk maken om hier aan de slag te gaan", lichtte Theo den Braanker dinsdagavond toe na de raadsvergadering. Door Erik de Bruin

Die bestuurscrisis heeft, zoals bekend, Martin Boevée, de kop gekost. Hij gaat 1 april met vervroegd pensioen. Zijn opvolger zal op dat moment nog niet bekend zijn. Wanneer wel durft Den Braanker niet te zeggen. De gemeente wenst ruimschoots de tijd nemen en wordt dat ook gegund door de provincie omdat het van groot belang is dat de nieuwe burgemeester in een gespreider bedje terechtkomt dan nu het geval is. Verandering is onontbeerlijk. ,,De sleutel daarvoor zit aan de binnenkant van de deur", sluit Den Braanker met fraaie beeldspraak af. ,,Het moet bij iedereen tussen de oren komen te zitten." Als in een openbare raadsvergadering (wanneer is nog niet bekend) de profielschets wordt vastgesteld start de sollicitatieprocedure. De vertrouwenscommissie in oprichting wordt omgevormd tot een formele vertrouwenscommissie en gaat aan tafel met de kandidaten die door de voorselectie van de Commissaris van de Koningin zijn gekomen. De meest geschikte kandidaat wordt voorgesteld aan de gemeenteraad. Gaat die akkoord dan kan hij of zij worden verwelkomd als nieuwe burgemeester. Meestal is dit een formaliteit omdat alle fracties een afgevaardigde hebben in de vertrouwenscommissie.

advertentie
advertentie