Strafrechtelijk onderzoek Derde Merwedehaven

24 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Openbaar Ministerie voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar de Derde Merwedehaven. Officier van Justitie R.S. Mackor heeft dit per brief laten weten aan Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven en Stichting De Overkant.

Beide stichtingen hebben in 2011 aangifte gedaan. De werkgroep deed dat al vorig jaar maart nadat net bekend was geworden dat van januari 2003 tot juni 2010 131.000 ton asbesthoudend materiaal los is gestort op de Dordtse afvalberging. De provincie veronderstelde dat in die periode 'slechts' 1900 ton is gestort en heeft dat tijdens een hoorzitting in oktober 2010 ook voorgehouden aan de inwoners van Sliedrecht. Stichting De Overkant is in augustus 2011 in het leven geroepen door de politieke partijen PRO Sliedrecht, PvdA en VVD. Hun fracties wilden dat de gemeenteraad aangifte zou doen, maar ze behaalden net geen meerderheid. Het CDA en de SGP-ChristenUnie, tezamen wel net een meerderheid, droegen de provincie, die niet goed heeft gehandhaafd, op een onafhankelijk asbestonderzoek te laten uitvoeren. In opdracht van Gedeputeerde Staten wordt dat momenteel gedaan door het bekende onderzoeksbureau TNO. Tot onvrede van de werkgroep wordt alleen de stort van onverpakt asbesthoudend afval in de jaren 2003 tot en met 2010 onderzocht. Naar aanleiding van de recente brief van het Openbaar Ministerie heeft de werkgroep vandaag (lees: donderdag) een brief verstuurd naar milieugedeputeerde Rik Janssen met daarin het verzoek TNO, dat de resultaten van haar feitenonderzoek dit jaar zal presenteren, alsnog opdracht te geven ook de jaren ervoor te onderzoeken toen de afvalstortplaats niet door het Zeeuwse Delta maar door de provincie werd geëxploiteerd. Een verzoek dat niet uit de lucht komt vallen omdat de provincie onder andere als argument aandroeg dat dat het onderzoek naar de periode 1992 - 2002 een zaak is van het Openbaar Ministerie. Het strafrechtelijk onderzoek, zo schrijft de officier van Justitie, richt zich echter met name op de stort van asbest en asbesthoudende afvalstoffen in de periode van 2006 tot en met 1 maart 2012.

Het onderzoek wordt verricht door de milieuteams van de politiekorpsen van Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond. Mackor beëindigt de brief met de mededeling dat het onderzoek vanwege de complexe materie naar verwachting enige tijd in beslag neemt. Een concreet tijdspad staat niet vermeld.

advertentie
advertentie