'Een glimlach tevoorschijn toveren en de wereld opvrolijken'

28 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Deze maand deelt Ineke van Genderen haar top-10 van bibliotheekmaterialen met de lezers van Het Kompas. Ineke van Genderen is in Sliedrecht geboren en opgegroeid in een groot gezin waar veel boeken waren en veel werd gelezen. Zodra ze kon lezen, deed ze mee. Ze volgde een opleiding voor pastoraal werk en godsdienstonderwijs in Zeist en houdt van handwerken. Als actief 'wildbreister' heeft de bibliotheek haar gevraagd om het wildbrei-project te begeleiden, waarmee op 16 maart aanstaande de omgeving rond de bibliotheek wordt opgevrolijkt.

Wat is wildbreien?

Wildbreien is het versieren van buitenobjecten met breisels. Voorbeelden van objecten die kunnen worden 'aangekleed' zijn bomen, bankjes, prullenbakken en lantarenpalen. Je kunt het vergelijken met graffiti, maar je beschadigt er niets mee en is het milieuvriendelijk. De gedachte achter wildbreien is om de wereld er vrolijker te laten uitzien en een glimlach tevoorschijn te toveren bij de kijker. Iedereen kan hier aan meehelpen, van jong tot oud. Voor dit project wordt onder andere samengewerkt met verzorgingstehuis Overslydrecht. Hier wordt ook al druk gebreid door bewoners en medewerkers.

Wat is jouw rol in het project?

Mijn rol is het breien, haken en versieren met breisels te begeleiden. Op maandag 27 februari was de eerste workshop in de bibliotheek en deze was een groot succes met 15 deelnemers van jong tot oud. Op maandag 5 maart is er 's middags weer een doorlopende workshop waar iedereen die wil breien welkom is. Als je er nog niet zo handig in bent, word je geholpen.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Werken met textiel doe ik erg graag, zoals breien natuurlijk, vilt en kleding maken; ik geef ook naailes.Ik ben op dit moment bezig met een cursus glas-in-lood maken, heel nieuw materiaal voor mij, wat ik ook erg leuk vind om te doen. Daarnaast houd ik ook erg van muziek, zowel luisteren als zingen in het oratoriumkoor van Sliedrecht.

Hoe zie je de rol van de bibliotheek in de samenleving?

De bibliotheek wordt behoorlijk getroffen door de bezuinigingen. Dat vind ik erg jammer, omdat in een tijd van recessie en het aanhalen van de broekriem het juist voor de burger belangrijk is om toch de krant te kunnen blijven lezen en informatie te kunnen opdoen, zowel geschreven als op de computer.

Hoe denk je dat de bieb er over 20 jaar uit ziet?

Dan worden er ook digitale boeken uitgeleend. Bovendien is de bibliotheek dan nog meer een adviespunt voor het vinden van goede informatie via internet.Ik verwacht trouwens wel dat het gedrukte boek zal blijven bestaan.

De bibliotheek adviseert nu ook al over mediagebruik en mediawijsheid. Wat vind je hier van?

Vind ik een goede zaak. Er zullen altijd ontwikkelingen in de media zijn waar ieder zijn voordeel mee kan doen en het is dan fijn om wegwijs gemaakt te worden. Waar ik wel een beetje bang voor ben is dat door de hoeveelheid communicatie via mediaverkeer, de sociale vaardigheden van met name jongeren niet goed ontwikkeld worden. Natuurlijk gebruik ik ook de moderne media met plezier, doe ook graag een spelletje, maar wil mijzelf er niet door laten beheersen.

Wat is je favoriete boek tot op heden?

De Bijbel, een bundel van 66 boeken, omdat de schrijver van dit boekzin en richting heeft gegeven aan mijn leven. Ik heb hem wel een paar keer uitgelezen, maar raak er niet in uitgelezen, vanwege de diepte van wijsheid en woorden van hoop.

Lees-, luister- en kijktop-10

1. Bijbel. Literair gezien prachtig volgehouden thematiek in beschrijving van verleden en toekomst.

2. Het verhaal van de Familie Meyer - Charles Lewinsky. Prachtig hoe met humor zoveel ernst wordt verwoord.

3. Wie de Koning eert - Hannah Green. Vanwege oprechtheid waarmee mensen van verschillende religies elkaar willen overtuigen en toch het respect behouden voor elkaar.

4. De man met de kruik - Dr. A.A. Leenhouts. Omdat dit boek mij visie heeft gegeven voor de toekomst.

5. De dierenverhalen - Toon Tellegen. Deze vind ik zo lief en bijzonder verwoord.

6. Film: Sherlock Holmes. Het oplossen van de raadsels in detectives vind ik boeiend.

7. Serie: A touch of Frost

8. Verschroeide aarde - Thea Beckman. De serie is als een schilderij geschreven.

9. Muziek: Mattheus Passion van J.S. Bach

10. Muziek: opera Jephta van G.F. Handel

advertentie
advertentie