Laatste zondagteam haalt jubileum niet

28 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Jaren geleden koos voetbalvereniging Sliedrecht bewust voor prestatief voetbal op zaterdag. Dat was de toekomst. Maar de van oudsher zondagvereniging kon de vaste speeldag niet geheel vaarwel zeggen. Een enkel team wilde door als recreantenteam. Dit deed zondag 2 - gekscherend het dertiende genoemd - tot voor kort. Afgelopen weekend werd besloten, door een gebrek aan (niet fitte) spelers, het team op te heffen. Dit tot groot verdriet van de voetballers en haar vaste supporters. Assistent-coach José Kraaijeveld betreurt deze gang van zaken. ,,Er gaat nu gewoon een stuk historie verloren voor deze mooie vereniging," stelt de clubman.

Door Michael de Vogel

Waar de zaterdagtak floreert in de hogere klassen van het amateurvoetbal, daar is het zondagvoetbal bedoeld voor recreanten. De prestatie doet er niet toe. ,,Wij waren ook beter in de zogeheten derde helft, dan de eerste twee zelf," lacht de 44-jarige Kraaijeveld. ,,Maar dat neemt niet weg dat het besluit om te stoppen er enorm inhakt in het team. Geschiedenis gaat op deze manier verloren." Het besluit om te stoppen zat er al enige tijd aan te komen. ,,We kampten het gehele seizoen al met een spelerstekort door blessures of andere redenen. Drie weken terug hebben wij voor het eerst een wedstrijd moeten afzeggen," blikt de Sliedrechter teleurgesteld terug. ,,Dat leverde ons een boete op en een reglementaire nederlaag. En vorige week was het opnieuw zover. Daarop hebben de meeste spelers besloten om de handdoek te gooien, met pijn in het hart weliswaar."

Uniek

Volgens coach José Kraaijeveld was Sliedrecht 2 een uniek en bijzonder team. ,,Het team bestaat uit een vaste kern van spelers die al jaren met elkaar speelt, variërend in leeftijd. De oudste speler, Piet de Jager, was inmiddels 70 jaar en speelde wekelijks nog een klein half uurtje mee. Dat dit nu wegvalt, is doodzonde," onderstreept de Sliedrechter het gevoel. ,,Ik heb er nog steeds een zeer naar gevoel bij. Ok, het is niet het eind van de wereld, maar je bent een stukje gezelligheid en ontspanning kwijt." Ondanks het ter ziele gaan van het team blijven de herinneringen springlevend. ,, Zondag 2 was het meest klimaatneutrale team van de regio. Oefenwedstrijden tegen Hardinxveld werden op de fiets volbracht. Ooit speelde het team zijn eerste uitwedstrijd in de Gelderse competitie - zo'n drie jaar geleden - tegen Buren. Met de trein gingen we naar Geldermalsen en het laatste stuk op de fiets," weet de coach nog goed.

,,Naast het voetballen met elkaar werden er elk jaar diverse uitjes georganiseerd (karten, BBQ, voetbaltrip naar het buitenland. Zo speelde het team al in de VS, Frankrijk, Ierland, Spanje, Italië en Duitsland red.) Een wedstrijd in het buitenland werd nog nooit gewonnen. De derde helft echter wel," lacht Kraaijveld. ,,Ook dit jaar gaan wij in april weer naar België voor een vriendschappelijke wedstrijd - alleen kijken met welke jongens - en tijdens de honderdurige voetbalmarathon spelen we nog een duel. Uiteraard hopen we dat dan toch weer het heilige vuur wordt aangewakkerd. Stiekem wordt gehoopt op een doorstart van het team. Aanwas is er voldoende als dit wordt gestimuleerd op een juiste manier."

Voor Kraaijeveld is het duidelijk wat hij gaat missen. ,,De sfeer, saamhorigheid en elkaar op een leuke manier 'afbranden'. Voetbal was een bindend instrument en dat ga je nu missen. Gelukkig trainen we wel door op de zondag en kijken 's middags een wedstrijd in de kantine, zodat er toch ontspanning blijft," legt hij uit. ,,En zo kan ik alsnog mijn afspraak met mijn vader Huib nakomen, het sluiten van de poort doen wij op de zondag." Niet alleen de spelers gaan het voetbal op zondag missen. Ook de vaste supporters kunnen eigenlijk niet zonder. ,,De oude supporters van het voormalige prestatie elftal op de zondag zijn altijd ons blijven volgen. Thuis kwamen ze altijd kijken en na uitwedstrijden zochten zij ons op in de kantine. Voor hen wordt het ook afkicken," besluit Kraaijveld.

advertentie
advertentie