Schaatser Bart van den Berg toe aan nieuwe uitdaging

29 februari 2012 om 00:00 Nieuws

Dit seizoen reed de 26-jarige Bart van den Berg zijn wedstrijden voor Team1nP. Daar heeft hij het goed naar zijn zin gehad, maar de oud-Sliedrechter zoekt een nieuwe uitdaging. ,,In mijn ogen heb ik de voorbije twee jaar te weinig vooruitgang heb geboekt”, zegt de kritische schaatser. ,,Ik heb nog steeds de juiste motivatie om het maximale eruit te halen, maar ben toe aan een nieuw plan. Het laatste jaar heb ik intensief voor het schaatsen geleefd en gewoond in Wolvega, maar dat gaf geen vooruitgang meer. Nu ben ik van plan om het te gaan proberen op een heel andere manier.” De langebaanschaatser kiest voor een overstap naar het marathonschaatsen. ,,Ik wil komende zomer intensief gaan fietsen en koersen rijden. Ik ben lid van de elite bij Jan van Arckel en wil het langebaanschaatsen gaan combineren met marathonschaatsen.” Verandering van spijs doet eten. ,,Dat is wel mijn bedoeling. Ik wil mij verder ontwikkelen als schaatser.”

WIJNGAARDEN - De voorbije jaren schaatste de geboren Sliedrechter Bart van den Berg zijn wedstrijden tussen de grote namen als Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Mark Tuitert. Ondanks geen in het oog springende resultaten - geen nationale titels of internationale wedstrijden - is de inwoner uit Wijngaarden zeer trots op zijn loopbaan. ,,Dit is voor iedereen weggelegd”, erkent de afgestudeerd commercieel econoom. Door Michael de Vogel

Tevreden

Ondanks dat de schaatser geen extreem grote prijzen heeft gewonnen, mag Van den Berg zeker niet ontevreden zijn met zijn prestaties. ,,Alleen heb ik niet altijd mijn doelstellingen gehaald. Ondanks dat heb ik een aardig palmares opgebouwd. Ik heb heel veel uit mijn carrière gehaald, maar als ik terug kijk weet ik dat ik mijn doelstellingen nog niet heb behaald.” Zijn beste resultaten was in 2010 een negende plaats in het eindklassement van het NK allround met vier persoonlijke records en op de NK afstanden in 2010 dook hij voor het eerst onder de één minuut vijftig (1.49, 41 red.) op de 1500 meter. ,,Daar ben ik supertrots op. Alleen wil ik mijzelf blijven verbeteren en dat hoop ik te doen bij een marathonploeg.”

Het eerste doel is dan ook het vinden van een marathonploeg. ,,Ik ga een team zoeken en een parttime job in de commercie. Dan zijn mijn dagen goed gevuld”, denkt Van den Berg. ,,Daarnaast hoop ik komend seizoen ook weer deel te nemen aan de NK afstanden en allround. Maar het lijkt me ook ontzettend gaaf om marathons te rijden en te winnen.”

Marathonschaatsen is een andere discipline, maar de topsporter kent de verschillen. ,,Allroundschaatsen is veel meer snelheidswerk, korte afstanden en sprinten. Daarbij komen ook trainingen kijken die zijn gericht op kracht, snelheid en explosiviteit”, legt hij uit. ,,Bij marathonschaatsen is de duur van de wedstrijden van groot belang en daarom train je veel omvang (uren red.) en intervallen. Omdat het in een wedstrijd dan weer hard en dan weer zacht gaat, moet je zorgen dat je lichaam snel herstelt en niet veel zuur aanmaakt.”

Ambitie

Ambitie blijkt geen vies woord voor Van den Berg. Die steekt hij niet onder stoel of bank. ,,Ik wil goede vijf kilometers rijden, deelnemen aan de NK afstanden en allround en natuurlijk droom ik van de Elfstedentocht. Ik vind het jammer dat die dit jaar niet is doorgegaan.” Elke schaatser droomt van de tocht der tochten. ,,Die wil ik niet laten schieten. Natuurlijk heb ook ik die koorts meegemaakt. Hopelijk komt er een moment dat ik in wedstrijdverband deel kan nemen aan de Elfstedentocht. Dat zou de ultieme bekroning zijn van mijn schaatscarrière.”

advertentie
advertentie