Luid en duidelijk schoolprotest

4 maart 2012 om 00:00 Nieuws

De fluitactie vond plaats op eigen bodem. Niet op het schoolplein want dan zouden ze niet massaal gezien en gehoord worden, maar bij het Winklerplein. Een mooie hoor- en zichtlocatie in het midden van het dorp waar het woensdagmorgen extra druk was vanwege de weekmarkt. De actievoerders trokken de aandacht met hun zelfgemaakte spandoeken en protestborden (zie foto). Ook hadden ze fluitjes meegenomen. Om het kabinetsbeleid uit te fluiten en terug te fluiten. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt werd opgeroepen de bezuiniging af te blazen. Aben ziet het als realistische schooldirecteur niet gebeuren dat het kabinet de bezuiniging terugdraait: ,,Ik verwacht dat ze stoïcijns door zullen gaan. Als je het zo bekijkt sorteren deze acties misschien geen effect. Echter, doe je niets dan kunnen ze heel gemakkelijk de volgende stap zetten. Het onderwijs heeft luid en duidelijk laten merken dat sprake is van breed verzet.”

SLIEDRECHT - ,,In de zeer lange geschiedenis van onze school is het nog niet eerder voorgekomen dat personeelsleden hebben gestaakt.” Aldus Bleyburgh-directeur Kees Aben. De zogeheten cluster 3-school voor verstandelijk beperkte leerlingen, die speciaal onderwijs genieten, wilde dinsdag wel haar stem laten horen en besloot met alle veertig personeelsleden naar de hoofdstad te reizen. In de Amsterdam Arena protesteerden ruim vijftigduizend leraren tegen de bezuiniging van 300 miljoen euro op het basisonderwijs. Een dag later werd ook deelgenomen aan de landelijke fluitactie van de onderwijsbonden. Door Erik de Bruin

Aan dat verzet nemen ook de oudere leerlingen tussen dertien en twintig jaar deel. ,,Goed voor hun maatschappelijke ontwikkeling”, legt Aben uit. ,,We hebben ze afgelopen week in de les verteld over de bezuiniging van het kabinet. Het is goed dat ze hun stem laten horen en daarmee laten zien maatschappelijk betrokken te zijn.” De bezuiniging treft het lager onderwijs. ,,Kort door de bocht zal elke basisschool tien procent van haar personeelskosten moeten reduceren. Omdat tachtig procent van de onderwijskosten personeelskosten zijn gaat deze bezuiniging direct ten koste van het personeel. In ons geval zouden vier van de veertig leerkrachten weg moeten. Aan het eind van de rit is de leerling daar de dupe van. Die krijgt minder aandacht omdat de klassen groter worden. Wij vinden dat ongewenst. Zowel reguliere als speciale basisscholen kunnen minder passend onderwijs bieden. Je krijgt een terugtrekkende beweging. In het regulier basisonderwijs worden de klassen te groot. Speciale scholen groeien, maar ook zij zullen het met minder leerkrachten moeten doen. Wil je kinderen met een zwaar verstandelijke beperking goed begeleiden, want daar praat je in ons geval over, dan is het zaak de klassen zo klein mogelijk te houden zodat leerlingen veel individuele aandacht krijgen. Om die reden hebben we meegedaan met de protestmanifestatie en fluiten ook onze leerlingen het kabinet terug.”

Aben zegt het krom te vinden dat het kabinet anderzijds juist geld in het onderwijs wil steken door prestatiebeloningen te verstrekken aan goed functionerende leerkrachten. ,,Ik vraag me af hoe ze dat gaan meten. Het bedrag dat hieraan is gelabeld is 250 miljoen euro. Dat geld kunnen ze beter aan passend onderwijs besteden.”

advertentie
advertentie