'Als vrouwen nu eens begonnen met elkaar gedag te zeggen'

4 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2012 op donderdag 8 maart bezochten Cora Galle-Prins en Anton van Rees namens de fractie en het bestuur van de Sliedrechtse Partij van de Arbeid traditiegetrouw een Sliedrechtse die het verdient om op grond van haar maatschappelijke inzet in het zonnetje gezet te worden. Dit jaar koos de PvdA voor Mirjam Lankreijer, de drijvende kracht achter de Sociale Moestuin. Een initiatief dat het afgelopen jaar meerdere malen de (lokale) media haalde.

,,Eigenlijk belachelijk dat er een Internationale Vrouwendag is. Vrouwen zouden geen uitzonderingspositie moeten hebben op Internationale Vrouwendag." Met die eerste opmerking verwelkomde Mirjam Lankreijer de twee PvdA-coryfeeën in haar praktijkruimte in de Merelstraat. ,,Natuurlijk logisch, maar het zou achterhaald moeten zijn. In ieder geval binnen de Nederlandse cultuur", volgt de toelichting.

Volgens Mirjam zou het gewoon moeten zijn dat we de deuren naar elkaar openzetten en niet geremd zouden moeten zijn een straat, buurt of medeflatbewoner te ontmoeten. ,,Jammer dat er zo weinig saamhorigheid bevorderende initiatieven zijn in Sliedrecht. Het Baggerfestival was zeker een stimulator hiervan. Maar gelukkig ondernemen anderen in Sliedrecht initiatieven die deze leemte opvullen, zoals Sliedrecht Bruist en de Late Summer Fair, trefpunten voor alle Sliedrechters." Mirjam ziet hierin ook een rol voor de hogere en lagere overheden weggelegd. ,,Zij moeten randvoorwaarden creëren waardoor particuliere initiatieven die de sociale cohesie bevorderen gestimuleerd worden."

Voor Mirjam is het vanzelfsprekend dat ze zich inzet voor het grotere geheel en dat ze anderen graag in een stukje van haar eigen geluk wil laten delen. Haar moeder was hierin zeker een voorbeeld voor haar. Als kind ging ze in het weekend al met haar moeder, die in de verpleging werkte, mee om mensen in een rolstoel een stukje rond te rijden. ,,Niet alleen om te helpen maar om te delen."

Op de vraag wat Sliedrechtse vrouwen nu zelf zouden kunnen doen om hier hun steentje aan bij te dragen antwoordt Mirjam zonder nadenken. ,,Als vrouwen nu eens begonnen met elkaar gedag te zeggen. De afstandelijkheid die we naar elkaar hebben ontwikkeld maakt dat we niet meer in staat zijn om voor elkaar te zorgen. Zorgen is de natuurlijke rol die iedere vrouw in zich meedraagt en waarin ze zich wellicht onderscheiden van de mannen. Maar in feite zou iedereen beter voor zichzelf moeten zorgen en luisteren naar de signalen van zijn of haar lijf. Je kunt vraagtekens zetten bij het idee dat iemand die niet goed voor zichzelf zorgt dat wel voor een ander zou kunnen." Mirjam, in het dagelijks leven werkzaam als health coach, maakt dit bijna dagelijks mee en vult aan: ,,Als je goed voor jezelf kunt zorgen, kom je vanzelf dichter bij je kwaliteiten waar je goed in bent. En in mijn geval is dat onder andere randvoorwaarden bedenken om mensen onderling te verbinden."

Vanuit die gedachte is ook het plan voor de Sociale Moestuin in Sliedrecht ontstaan. Het realiseren van een laagdrempelige doe- en ontmoetingsplek, waar mensen die het gevoel hebben gekregen er niet helemaal meer bij te horen, die het moeilijk vinden met anderen contact te maken, die gepensioneerd zijn en nog graag wat willen doen of het gewoon leuk vinden om in een moestuin te werken, met elkaar verbintenissen aan kunnen gaan. ,,Als ik dat zie gebeuren word ik daar vanzelf blij van", zegt Mirjam. ,,Wat is er in deze maatschappij nu mooier dan zien dat mensen elkaar op weg helpen. Mensen kunnen zoveel van elkaar leren. Zo zouden vrouwen veel vaker elkaars kwaliteiten moeten durven benoemen, zodat mannen die bij zichzelf kunnen ontdekken en ervaren."

De grote angst van Mirjam is dat door de economische recessie vrouwen door het wegvallen van werkgelegenheid en de onbetaalbaarheid van kinderopvang weer teruggeworpen worden in hun huiselijke rol. ,,Dan is het weer goed dat er iets is als een sociale moestuin waar ze hun ervaringen kunnen uitwisselen."

advertentie
advertentie