Drechtsteden kiest voor duurzame warmtevoorziening

9 maart 2012 om 00:00 Nieuws

REGIO - De Drechtsteden heeft belangrijke stappen gezet naar een duurzame warmtevoorziening. Op dinsdag 6 maart ondertekenden meerdere partijen een overeenkomst om samen op lokaal niveau woningen, winkels en bedrijven van duurzame warmte te voorzien.

De overeenkomst is ondertekend door de provincie Zuid-Holland, afvalenergiebedrijf HVC, de Drechtsteden gemeenten, de lokale woningcorporaties Trivire, Tablis Wonen, Woonbron, Woonkracht10 en Rhiant en projectontwikkelaars ABB en ROM-D.

Aan weerszijden van de rivieren gaan gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars aan de slag in een zogenaamde kralenstrategie. Straten, wijken en bedrijfsgebouwen worden aangesloten op een duurzame warmtevoorziening op lokaal niveau, zoals een bio-WKK (warmte-kracht-koppeling installatie) of WKO (warmte-/koude opslag).

In de samenwerkingsovereenkomst zijn zes kralen benoemd die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, zoals de nieuwbouwwijk Volgerlanden-Oost in Hendrik-Ido-Ambacht, een nieuwe zorginstelling aan de Constantijn Huygenslaan in Papendrecht of restwarmte uitwisseling tussen bedrijven op industrieterrein de Groote Lindt in Zwijndrecht. Ook het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht, Nedstaal-Oceanco in Alblasserdam en het restwarmtenet Dordrecht zijn benoemd als kraal.

Op termijn worden deze kralen uitgebreid en aan elkaar geregen tot lokale warmtenetten die met elkaar gekoppeld kunnen worden tot 1 regionaal warmtenet. Misschien dat op termijn aansluiting op het warmtenet van Rotterdam zelfs mogelijk wordt. Door een groot net kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd en kan echte marktwerking plaatsvinden.

advertentie
advertentie