Sliedrecht Sport naar nationale bekerfinale

14 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrecht Sport heeft zich voor de derde maal in de clubhistorie geplaatst voor de finale van het Nationaal Bekertoernooi. Deze wordt gespeeld op zondag 22 april in het Topsportcentrum van Almere tegen (waarschijnlijk) de huidige bekerhouder en landskampioen VC Weert. Het was het gevolg van de sensationele 1-3 zege van Sliedrecht Sport in Apeldoorn op het ongenaakbaar geachte Alterno, dat vervolgens ook in de allesbeslissende Golden Set niet kon verhinderen, dat het keurkorps van Meino Rozendal een belangrijke doelstelling voor dit seizoen gestalte wist te geven. In een zinderende, bloedstollende slotfase wist Brecht Gijsbertsen uiteindelijk het matchpoint te verzilveren: 13-15.

Dolle taferelen na afloop, waar emoties de vrije loop kregen en ook assistent trainer Roeland Appels het niet helemaal droog hield. ,,Geweldig toch! We spelen de bekerfinale, yes! En als je dan weet van hoe ver we moesten komen. Ik ben ervan overtuigd, dat de ervaringen uit twee seizoenen Europa Cup met twee golden sets tegen LP Viesti Salo en tegen Hapoel Kfar Saba ons hebben geholpen vanavond."

"Het wonder van Apeldoorn'' of "Uit de as herrezen", het zijn de bekende cliché's, die volledig van toepassing zijn op de superstunt, die de volleybalsters van Sliedrecht Sport wisten te realiseren in de Alternohal, waar het amper 48 uur na de deceptie van Oldenzaal (3-0 nederlaag tegen Pollux) op grandioze wijze sportieve revanche wist te nemen. Menigeen zag het rampscenario uit het vorig seizoen alweer opdoemen, toen de ploeg in relatief korte tijd de hoogopgeschroefde ambities in het bekertoernooi (uitschakeling door King Software) en de strijd om de landstitel (uitschakeling in kwartfinale door Alterno) als een luchtbel uiteen zag spatten. Na het echec van Oldenzaal, waar Sliedrecht Sport tegen Pollux kansloos onderuit ging in de tweede play-off wedstrijd, hield menigeen het hart vast voor de krachtmeting tegen Alterno. Voor velen als favoriet bestempelde kandidaat voor de dubbel (kampioen én beker).

Die vrees leek aanvankelijk bewaarheid te worden, want in de eerste set heerste de thuisclub op alle fronten en leek er voor Apeldoorn en omstreken geen vuiltje aan de lucht: 25-12. Trainer-coach Meino Rozendal, in de basis gestart met Inge Molendijk, Brecht Gijsbertsen, Nienke de Waard, Pamela Domselaar, Mariska Koster, Bianca Gommans en libero Shannon Gerhardt, hield opmerkelijk genoeg vast aan zijn beginopstelling. ,,Ofschoon we kansloos waren in die eerste set, zag ik al wel, dat er iets sluimerde binnen het team. Er stonden zeven goede koppen op die meiden en die kans op eerherstel moest ze vervolgens gegund worden. Na Oldenzaal hebben we het nauwelijks nog over Alterno gehad. Je merkte dat zich een grote dosis woede opkropte over het eigen falen en over de gedachte, dat je weer op een deceptie leek af te stevenen in de slotfase van het seizoen. Die frustratie kwam er vervolgens op een zeer overtuigende wijze uit en daar heb ik enorm van genoten."

Vanaf de tweede set ging het initiatief volledig naar de gasten uit de Alblasserwaard, die zich vastbeten in de overtuiging, dat er mogelijkheden waren en dat Alterno uiteindelijk niet dat onoverwinnelijke team bleek te zijn, dat in het huidige kalenderjaar nog geen wedstrijd had verloren.

Met de setcijfers 19-25, 23-25 en 17-25 werd de stand weer gelijkgetrokken en moest de Golden Set, naar Europees voorbeeld, de beslissing brengen. Sliedrecht Sport bleef ook daarin aanvankelijk goed op koers, maar zag vanaf een 4-9 voorsprong de thuisclub nog tot op één puntje naderen. Met een tweetal time-outs verhinderde Rozendal dat Alterno in een niet-te-stoppen flow geraakte en was het uiteindelijk Brecht Gijsbertsen die alle frustraties van de laatste dagen met twee rake klappen wegsloeg: 13-15.

Nu een belangrijke doelstelling is gerealiseerd, wordt het vizier weer volledig gericht de play-offs voor de landstitel, als aanstaande zaterdag de beslissende derde wedstrijd wordt gespeeld tegen Pollux. Hopelijk zullen de positieve ervaringen van die memorabele dinsdagavond in Apeldoorn een belangrijke aanzet hebben gegeven voor het maken van een volgende stap naar succes. Aanvang in sporthal De Stoep, 20.00 uur.

advertentie
advertentie