ROM-D door met Het Plaatje, niet met Noordoevers

14 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Wanneer is er een raadsvoorstel over Het Plaatje?'' De vraag die VVD-raadslid Len van Rekom dinsdagavond tijdens de opiniërende raadsvergadering stelde aan wethouder Hans Tanis was onvermijdelijk. Welhaast met de regelmaat van de klok, meestal om de drie/vier maanden, tikt hij de wethouder op de schouders wanneer de clustering van watergebonden bedrijven politiek zijn beslag krijgt. Ook ditmaal kreeg Van Rekom nul op het rekest. Alhoewel, het zou dinsdag 10 april zomaar op de raadsagenda kunnen staan.

Door Erik de Bruin

Dat hield Tanis de gemeenteraad voor. Hij zei er wel bij geen verwachtingen te willen wekken. Dat kan hij ook niet want de gemeente is afhankelijk van ROM-D. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden is een jaar geleden gevraagd dit taaie project over te nemen en vlot te trekken. Daarvoor is wel geld nodig. Van de benodigde 6,4 miljoen euro betaalt het Rijk de helft. Onder voorwaarde dat de gemeente, de provincie en de andere Drechtsteden co-financieren. De Sliedrechtse bijdrage die wordt verlangd bedraagt nog steeds 1,45 miljoen euro. ,,Daar is niets in veranderd'', antwoordde Tanis op een vraag van Van Rekom. Met de deelnemende bedrijven loopt nog steeds een traject om tot overeenstemming te komen. ,,Daar zijn we bijna dagelijks mee bezig'', zei de wethouder, die in oktober al aangaf dat ROM-D achter de broek wordt gezeten.

Noordoevers

ROM-D kwam ook aan de orde tijdens de extra besluitvormende raadsvergadering die daarvoor werd gehouden. Speciaal ingelast omdat de zes gemeenteraden in de Drechtsteden voor 15 maart moeten aangeven of ze hun fiat geven aan het voortduwen van het regionale woningbouwproject Noordoevers. Het Drechtstedenbestuur wil de regie overnemen van ROM-D. De gemeenteraden stemmen daarmee in. Wel is een aantal moties ingediend. In Sliedrecht waren de twee oppositiepartijen tegen. ,,Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'', zei Hanny Visser-Schlieker van PRO Sliedrecht. Ze sloot zich aan bij het kritische financiële betoog van Len van Rekom dat er is gegoocheld met cijfers. ,,Die deugen niet. Op basis van dit voorstel kunnen we nooit akkoord gaan'', aldus Van Rekom, die Noordoevers, dat tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht zou moeten verrijzen, een miljoenenproject noemde met een enorm risico.

De coalitiepartijen durven dat aan en stemden in. Onder het mom dat doorgaan veel geld kost, maar stoppen ook en dan heb je niets. Van Rekom vreest dat het Drechtstedenbestuur en daarmee de zes gemeenten, die alle risico dragen (Sliedrecht voor vijf ton), in de toekomst hoog de bietenbrug opgaat.

Caroline Voorbergen

Redactie

www.destadgorinchem.nl

Tel: 0184-612511

Mob: 06-52662208

Adres: Kleine Landtong 23a - 4201 HL - Gorinchem Internet: www.bduuitgevers.nl

advertentie
advertentie