De Zuivelboerderij viert de lente met een open dag

26 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het is lente. Dat zie je aan de natuur. Bomen lopen uit, lammetjes dartelen in de wei en ook de mensen zien er vrolijker uit. Hoog tijd dus om mensen kennis te laten maken met de belevingswereld in en rond een boerderij, want ook daar is het lente. Piet Smits en Addy Brandwijk, eigenaren van De Zuivelboerderij, organiseren daarom op zaterdag 31 maart van 09.00 tot 16.00 uur, een gezellige open dag met voor elk wat wils, leuke activiteiten voor de kinderen en gratis proeven van al het goede en verse van De Zuivelboerderij.

Door Wil Sommeijer

Vanaf 09.00 uur begint Jilles Stam, bekend kaasmaker uit Oud Alblas, met het maken van kaas. Een heel proces dat bezoekers van a tot z kunnen volgen. Er moet heel wat gebeuren voor je een boterham met een lekkere plak kaas kunt beleggen. In totaal neemt het maken van kaas drie uur in beslag. Omstreek 09.30 uur krijgen de kalfjes melk waarbij kinderen fijn mee kunnen helpen. Wie het leuk vindt kan een ritje op een pony maken, bij slecht weer gebeurt dat binnen in de bak. Spring in het veldjes kunnen zich uitleven op een trampoline. Daarna kunnen ze genieten van een glaasje limonade, een plakje koek en bij mooi weer een ambachtelijk ijsje. Wie het leuk vindt, en welke jongen vindt dat nou niet leuk, kan eens kijken hoe het zit op een stoere tractor. Ook leuk voor een foto.

Verder wordt een kopje koffie geschonken met melk van de eigen koeien. Wie wil doet daar een dotje slagroom op, natuurlijk ook zelfgemaakt, of een plakje cake of ontbijtkoek met zelfgemaakte roomboter. En natuurlijk kan men proeven van de producten uit De Zuivelboerderij, zoals melk, karnemelk, yoghurt, kwark, chocolade- en vanillevla, vruchtensappen en diverse smaken kaas. Verder vindt men in de winkel groenten en fruit en diep gevroren rundvlees van het ras Charolais.

,,Ons dagelijks voedsel is zo belangrijk en wij willen graag mensen kennis laten maken met dat voedsel. Daarom de kennismaking met de belevingswereld in en rond de boerderij. Er zijn kinderen die denken dat melk uit een pak komt,'' geeft Smits aan. Hij werkt in zijn bedrijf zoveel mogelijk duurzaam, zoals het gebruik van herwinbare energie. Zijn tractor en personenauto rijden op koolzaadolie dat hij zelf verbouwd en perst.

De Zuivelboerderij is gevestigd aan de Kweldamweg 2a in Sliedrecht. De nieuwe openingstijden zijn: dinsdag van 14.00 tot 18.00 uur, donderdag van 17.00 tot 20.00 uur, rijdag van 14.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

advertentie
advertentie