Afbeelding

Tablis Wonen niet negatief over vijf procent huurverhoging

27 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Tablis Wonen staat niet negatief tegenover de huurverhoging van vijf procent voor huishoudens met een jaarinkomen boven de 43 duizend euro. ,,We gaan er deels gebruik van maken, maar er zijn wel maxima aan verbonden", zegt directeur Henk Gravesteijn. ,,Wij wachten nog het advies van onze huurdersraden af voor we onze koers definitief bepalen en naar buiten brengen."

Huurders die als huishouden per jaar meer dan 43 duizend euro verdienen, kunnen vanaf 1 juli een extra huurverhoging van vijf procent tegemoet zien. Dat voorstel van minister Donner (Binnenlandse Zaken) is vrijdag door de ministerraad aangenomen. De 5 procent extra huurverhoging komt boven op de inflatiecorrectie, die dit jaar 2,3 procent bedraagt. ,,De verontwaardiging over deze maatregel is niet helemaal terecht", zegt Henk Gravesteijn. ,,Vanaf 1 juli aanstaande tellen - waarschijnlijk - alle inkomens in een huishouden mee. Dus ook dat van nog thuiswonende kinderen. Wat betekent dat? Stel, een huurder betaalt bijvoorbeeld € 400 per maand. Door de extra huurverhoging gaat dit gezin € 420 betalen. Hun kind heeft een eigen inkomen van € 1000. Is het dan zo onredelijk als zij of hij elke maand een paar tientjes meebetaalt aan de huur?"

,,Sommige woningen zijn eigenlijk te goedkoop in verhouding tot hun kwaliteit", vervolgt Gravesteijn. ,,In dat geval kunnen we een nieuwe, hogere huur berekenen. Het maximun van deze hogere huur wordt door ons bepaald op circa tachtig procent van de prijs die we er volgens de regelgeving voor zouden moeten vragen. Overigens doen we dit alleen bij nieuwe huurder."

Gravesteijn zegt die extra huurinkomsten goed te kunnen gebruiken. ,,Vanaf 2014 gaan wij namelijk meebetalen aan de huurtoeslag van onze huurders. Dat kost veel geld: ruim 1 miljoen euro per jaar. Terwijl ook veel geld nodig is om al onze plannen, projecten en ambities te realiseren."

De extra huurverhoging van 5 procent is alleen van toepassing op huizen met een huur van minder dan 652,52 euro per maand. Die bevinden zich onder de zogeheten liberalisatiegrens. Boven die grens hebben verhuurders nu al meer vrijheid om de huur van huizen te verhogen. tablis Wonen heeft nauwelijks woningen die duurder zijn dan 652,52 euro.

advertentie
advertentie