Sliedrecht werkt mee aan windmolens

28 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeenteraad heeft dinsdagavond een motie aangenomen om medewerking te verlenen aan de komst van windmolens naar Sliedrecht. De motie werd ingediend door de SGP-ChristenUnie en ondertekend door PRO Sliedrecht en de PvdA, waarmee een meerderheid behaald was.

Door Erik de Bruin

De fractie van SGP-ChristenUnie gaf begin dit jaar aan dat zij in de gemeenteraad een discussie wil voeren over de plaatsing van drie windmolens op Sliedrechts grondgebied. Omdat de provincie de Sliedrechtse status heeft veranderd van een studielocatie in een gewenste locatie was dinsdagavond het moment daar om er in de raad over van gedachten te wisselen.

De locatie die de provincie heeft bestudeerd bevindt zich aan de rand van het Groene Hart. Ten noorden van de Betuwelijn, tegenover Baanhoek-West. CDA-fractievoorzitter Wim Dunsbergen noemde 'deze vorm van landschapsvervuiling' niet wenselijk voor de toekomstige bewoners van de nieuwbouwwijk. Het Sliedrechts grondgebied is volgens hem te beperkt. ,,Windmolens zijn 35 meter hoog en produceren geluidsoverlast. Wij zouden het interessanter vinden de landelijke CO2-opdracht op een andere manier te vervullen. Bovendien zou je eerst de effectiviteit van windmolens moeten onderzoeken. De kosten zijn buitengewoon hoog. Het is onrendabel."

VVD-voorman Len van Rekom gebruikte hetzelfde woord om zijn tegenpleidooi kracht bij te zetten. Hij repte ook over landschapsvervuiling. Volgens hem zijn er voldoende alternatieven. De initiatieven zouden van burgers moeten komen, met de overheid in een ondersteunende rol. Zo zou de gemeente het gebruik van zonnecollectoren moeten stimuleren. Een inkoppertje voor PvdA-raadslid Connie de Bruin, die al jaren aandacht vraagt voor zonne-energie. ,,Helaas is daar door het college nog geen actie op ondernomen." Ze droeg ook een boodschap uit aan Tablis Wonen. De woningstichting heeft zonnepanelen geplaatst op de tien hoog-flats en zou volgens De Bruin meer initiatief moeten nemen.

Terug naar het benutten van windenergie. Wethouder Ad de Waard zei dat het aanwijzen van een exacte locatie op dit moment te ver gaat. Hij verzocht de indieners de motie aan te houden zodat kan worden gezocht naar de meest geschikte plek. De drie bovengenoemde fracties dienden de motie echter ongewijzigd in. ,,Ik kan me geen andere locatie voorstellen", sloot Rien Visser van de SGP-ChristenUnie de discussie af. Aangezien de tegenstemmers CDA en VVD in aantal het onderspit delven werd de motie aangenomen.

advertentie
advertentie