Ondernemers blijven bevreesd voor klachten Havenkwartier

28 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Van de 36 koopwoningen die staan ingepland voor deelgebied B van de Oude Uitbreiding West is 75 procent verkocht. ,,Zodra de bouwvergunning definitief is kan worden gestart met de bouw. Bijna alle kopers zijn echte Sliedrechters. Zij hopen dat VORM snel kan beginnen met de bouw", aldus Pieter Jan Mak van Alblasserwaard Makelaars & Taxateurs. Een vreugdevolle mededeling hetgeen begrijpelijk is omdat het moeilijke tijden zijn op de woningbouwmarkt. Tablis Wonen (de meeste woningen zijn huur) sprak begin dit jaar ook al uit direct te willen doorschakelen in het tweede kwartaal van 2012. Zodat Het Havenkwartier, zoals de wijk nu wordt genoemd, in 2014 helemaal klaar is met in totaal 239 woningen. Deelgebied A, dat 99 woningen bevat, is bijna afgebouwd. Voor zover de goed nieuws-show. Het voor hen slechte nieuws is dat de bedrijven aan de Industrieweg hun verzet niet staken.

Door Erik de Bruin

Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de besluitvormende raadsvergadering. VVD-raadslid Karin Verschoor zei gesproken te hebben met de ondernemers. ,,Zij blijven achter hun commerciële belangen staan." Ondanks een recent gesprek met wethouder Johan Lavooi vrezen ze nog steeds dat toekomstige bewoners zullen klagen waardoor ze mogelijk worden beperkt in hun bedrijfsvoering. ,,De beslissing die vanavond wordt genomen heeft verstrekkende gevolgen voor de industrie aan de overkant. Je kan zeggen: niet klagen, maar dragen, maar zo zit de hedendaagse maatschappij niet in elkaar. Je kan mensen het recht op klagen niet ontzeggen." Wim Dunsbergen (CDA) gaf tegengas en liet net als twee weken geleden tijdens de opiniërende raadsvergadering weten dat er in een termijn van vele jaren slechts één klacht is geregistreerd. ,,Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst", reageerde Verschoor. Dunsbergen moest dat toegeven, maar voegde daar wel aan toe dat er voor de ze zich zorgen makende bedrijven een oplossing is gecreëerd door de geluidsnorm met twee decibel te verhogen. Hetgeen als een handreiking kan worden gezien. Ook gaf hij aan dat bij de bouw van de woningen geluidswerende technieken worden gehanteerd en dat de bewoners expliciet worden voorgelicht. Dit nodigde Len van Rekom, de fractiegenoot van Verschoor, uit tot de opmerking dat zij niet te horen zullen krijgen dat ze in een omgeving met herrie komen te wonen. De liberalen waren de enige die tegenstemden. PRO Sliedrecht onthield zich van stemming en liep zelfs weg van het raadsdebat omdat zij vindt dat de gemeenteraad zichzelf niet serieus neemt. ,,Er wordt een besluit genomen terwijl de procedure niet goed is verlopen", zei Timo Pauw, daarmee doelend op stukken die te laat zijn aangeleverd plus het feit dat wethouder de raad niet heeft gerapporteerd hoe het gesprek met de ondernemers is verlopen.

PRO Sliedrecht had tegengestemd. Niet dat het verschil had gemaakt want CDA, PvdA en SGP-ChristenUnie vormen samen een meerderheid. Zij haalden het politieke obstakel weg voor de verdere doorontwikkeling van Het Havenkwartier. ,,Er is de afgelopen twee jaar al heel veel gebeurd. Wij willen dat graag uitgebreid zijn. Er is zoveel mogelijk gezocht naar een oplossing voor beide partijen", aldus Rien Visser van de SGP-ChristenUnie. Bedrijven houden hun poot stijf. Met als gevolg dat er nog wel een hindernis moet worden genomen. De opmerking van wethouder Lavooi dat de privaat-rechtelijke mogelijkheden en onmogelijkheden worden onderzocht om te voorkomen dat de ondernemers in hun toekomstige bedrijfsvoering hinder ondervinden van klagende bewoners, doet daar niets aan af.

advertentie
advertentie