Duurzame innovatie in de maritieme sector loont

28 maart 2012 om 00:00 Nieuws

DRECHTSTEDEN - De maritieme sector in de Drechtsteden staat een impuls in de werkgelegenheid te wachten. Met als doel de economische positie te versterken is drie jaar geleden een bijzondere samenwerking tot stand gebracht tussen maritieme ondernemers, kennisinstituten en de overheid. De groep heeft onder leiding van Projectbureau Integraal Ondernemen Drechtsteden (IOD) inmiddels met succes enkele duurzame, innovatieve projecten afgerond. De samenwerking heeft geleid tot een verwachte omzetgroei bij alle deelnemende bedrijven tezamen van 13,8 procent, te realiseren vanaf 2012.

Het maritieme cluster is uitermate belangrijk voor de Drechtsteden en voor de nationale economie. Het Drechtsteden bestuur geeft daarom hoge prioriteit aan het versterken van de economische positie van bedrijven die werkzaam zijn binnen het maritieme cluster. Het opraken van traditionele energiebronnen en de wens van de Drechtsteden om de leefomgevingkwaliteit te verbeteren, bieden kansen voor innovatie en duurzaamheid. Dat zag ook ir. D.N.C. Bronzwaer, directeur bij Projectbureau Integraal Ondernemen Drechtsteden (IOD). Bronzwaer heeft, om de duurzame innovatie op gang te brengen, de samenwerking met het maritieme bedrijfsleven, kennisinstituten zoals TNO, TU Delft en de Hogeschool Rotterdam en overheidsinstanties opgezocht. Inmiddels zijn door de samenwerking de eerste successen behaalt in de vergroening van de binnenvaart en zijn bijzondere maritieme innovaties tot stand gebracht. ,,Dit alles moet leiden tot een nieuwe logistiek concept: Van weg naar water'', aldus Bronzwaer.

Het eerste succes in het vergroenen van de binnenvaart is behaald met het project 'De Schone Motor'. Dit project kwam tot stand door investeringen van deelnemende ondernemingen en subsidie van het toenmalig VROM. 'De Schone Motor' heeft als doel de bestaande binnenvaartvloot beter te laten presteren wat betreft de CO2 uitstoot, stikstofoxiden en roet. ,,De binnenvaart is per ton kilometer en vervoersprestatie nog steeds de schoonste vervoerder. Om deze koppositie te behouden is tijdig inspringen op komende eisen en normen voor motoren en brandstof noodzakelijk. Het project toont aan dat de binnenvaart in de Drechtsteden klaar is om grote stappen voorwaarts te maken. Inmiddels is een aantal bestaande schepen omgebouwd die hun thuishaven in de Drechtsteden hebben."

Na het succes van De Schone Motor is door projectbureau IOD een nieuwe samenwerking tussen maritieme bedrijven, kennisinstituten en overheidsinstanties tot stand gebracht. Deze keer in de vorm van zogenaamde 'Innovatieprestatiecontracten' (IPC). Dit is een subsidieproject voor samenwerkende mkb-bedrijven in dezelfde regio, keten of branche die een meerjarig innovatietraject uitvoeren. In de periode 2009 tot en met 2011 hebben achttien deelnemende bedrijven en Agentschap NL samen een bedrag van circa 2,3 miljoen euro geïnvesteerd om innovatieve producten en processen als de 'HCI opvouwbare container' (in 2011 genomineerd voor de Shell Live Award) te ontwikkelen. Deze investeringen hebben geresulteerd in een verwachte omzetgroei voor alle deelnemende bedrijven tezamen van 13,8%, te realiseren vanaf 2012. De bedrijven hebben de verwachting uitgesproken dat zij de huidige omzet van ruim 151 miljoen euro jaarlijks willen laten groeien met bijna 21 miljoen euro.

,,Onder andere door het vergroten van de lokale werkgelegenheid kan de overheid door het heffen van belastingen de verstrekte subsidie al binnen 1 jaar terugverdienen. Daarnaast is de ondernemer en het milieu er bij gebaat en stimuleert het de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Een welkome aanvulling op de lokale werkgelegenheid en bovendien een aanwinst voor het milieu en maatschappij. Duurzame innovatie loont."

Dit alles heeft een recente tweede inschrijving voor Innovatieprestatiecontracten tot gevolg met projectbureau IOD als penvoerder. Dit moet leiden tot een vernieuwd logistiek concept 'van weg naar water'. Inmiddels hebben zestien maritieme bedrijven zich aangemeld.

IOD is een projectbureau in de Drechtsteden dat zorgt voor concretisering en uitvoerbaarheid van duurzame innovatieve ideeën en projecten in de maritieme sector. IOD brengt hiertoe onder andere de samenwerking tussen ondernemers met ideeën, kennisinstituten en overheidsinstanties tot stand wat zorgt voor de noodzakelijke synergie. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met IOD via info@stichting-iod.nl of 078 6132500.

advertentie
advertentie