Model van de Maand: de Karimata

29 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT- In de rubriek "Model van de Maand" presenteert het Nationaal Baggermuseum voor de maand april de Tin en Goud baggermolen Karimata. Een bijzonder baggerwerktuig, in 1938 gebouwd bij J. & K. Smit's Scheepswerven in Kinderdijk. In het jaar 2009 is de Karimata nog gefotografeerd terwijl het aan het werk was bij het eiland Banka, Indonesië. Waarschijnlijk is het nu 74-jarige baggerwerktuig nog steeds in bedrijf.

De Karimata werd op 26 februari 1938 te water gelaten in Kinderdijk. Deze tinbaggermolen was toen de grootste, 75 meter lang, 23 meter breed, 4200 ton zwaar en voorzien van 160 baggeremmers die elk in een uur meer dan 400 m3 konden verzetten tot een baggerdiepte van 30 meter.

Het proefdraaien van de Karimata werd uitgevoerd in juli 1938 voor de kust van Vlieland. In het Nationaal Baggermuseum is hiervan een film te zien. Dit was een spannende gebeurtenis omdat in het jaar 1799 in de nacht van 9 op 10 oktober, kort na middernacht, het fregat The Lutine in een zware storm is vergaan voor de kust van Vlieland. The Lutine koerste van Yarmouth, Engeland, naar Hamburg, Duitsland en vervoerde een lading goud en zilver met een waarde van ongeveer twintig miljoen Nederlandse guldens (1799). De Karimata werd in juli 1939 ingezet om in de zeebodem voor Vlieland naar resterende goud en zilverstaven te baggeren. Wat er gevonden werd en wat er vooraf geschiedde is in het Nationaal Baggermuseum te zien en te horen.

Na het proefdraaien voor de kust van Vlieland is de Karimata over zee versleept naar Indonesië waar het baggerwerktuig op 12 november 1939 is aangekomen bij het eiland Billiton in de haven van Tanjungpandan. Eén van de rondleiders van het Nationaal Baggermuseum heeft aantekeningen gevonden in het dagboek van zijn grootvader die samen met meerdere Sliedrechters in 1942 op Banka met de Karimata werkten. Een indrukwekkend verhaal met dramatische gebeurtenissen uit het voormalig Nederlands Indonesië wordt verteld in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht.

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 uur tot en met 17:00 uur. Kijk ook op www.baggermuseum.nl.

advertentie
advertentie