Afbeelding

Ook bij tweede meting geen asbestvezels (aangevulde versie)

30 maart 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op 15 maart jongstleden heeft een tweede asbestmeting bij de afvalberging Derde Merwedehaven plaatsgevonden. Net als bij de eerste asbestmeting, in december 2011, zijn er, zo schrijft de provincie in een persbericht, geen asbestvezels in de lucht aangetroffen. Het meetprogramma is in opdracht van de provincie opgesteld en uitgevoerd door het bureau Fibrecount. De provincie voert tot de sluiting van de stortplaats op 31 december 2012 elk kwartaal een asbestmeting uit.

Op 15 maart waren de weersomstandigheden optimaal voor het uitvoeren van asbestmetingen: droog en zonnig met een matige zuid/zuidoosten wind. Er is gemeten op veertien locaties, waarbij op negen locaties dichtbij stortactiviteiten en op vijf (controle)locaties daarbuiten. De controlemetingen zijn bedoeld om te bepalen wat de asbestconcentratie in de lucht is zonder beïnvloeding door de stortplaats. In geen enkel monster zijn asbestvezels aangetroffen. Toch kan de lucht een hele lage concentratie asbest bevatten die niet met de huidige techniek kan worden gedetecteerd. Daarmee kan worden gesteld dat de maximale asbestconcentratie die op 15 maart in de omgeving van de stortplaats was aangetroffen lager ligt dan 27 vezels/m3. Deze concentratie ligt onder de meest strenge, door de Gezondheidsraad voorgestelde norm. Daarnaast is geen verschil aangetroffen tussen de concentraties dichtbij de stortactiviteiten en de concentraties buiten de invloedsfeer van deze activiteiten. Dit betekent dat de inrichting geen bijdrage leverde aan de asbestconcentratie in de omgeving. Milieugedeputeerde Rik Janssen zegt tevreden te zijn over de uitkomst van de meting: ,,De provincie wil zorgen voor een goede en veilige situatie voor omwonenden tot de sluiting van de stortplaats en de definitieve afdekking. Met de asbestmetingen wil de provincie inzicht geven in de huidige situatie op en rond de Derde Merwedehaven." Het rapport van de asbestmeting is te lezen op www.zuid-holland.nl/derdemerwedehaven.

Interpellatiedebat

Waar de provincie wel doorgaat met periodieke asbestmetingen heeft Janssen twee weken geleden besloten het onafhankelijk feitenonderzoek, uitgevoerd door TNO, op te schorten totdat het Openbaar Ministerie naar buiten komt met wat het strafrechtelijk onderzoek heeft opgeleverd. Dit tot ontsteltenis van Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven en het in 2009 opgerichte burgerinitiatief Asbeststort Nee. Zij vinden dat Janssen zijn belofte van waarheidsvinding gestand moet doen. ,,Het onderzoek zou in april klaar zijn. Nu wordt de indruk gewekt van een uitvlucht", aldus beide actiegroepen. De PvdA Statenfractie is dezelfde mening toegedaan. Zij vindt dat de provincie haar toezegging moet nakomen alles boven tafel te krijgen met betrekking tot de stort van onverpakt asbesthoudend materiaal. Op verzoek van de sociaaldemocraten werd woensdag een interpellatiedebat gehouden. Het verzoek om het asbestonderzoek van TNO voort te zetten werd niet door een meerderheid gesteund waardoor in elk geval tot de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek, dat net is opgestart, niets gebeurt. Behoudens dan elk kwartaal een asbestmeting. De Sliedrechtse actiegroepen vinden dat waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort gedurende het strafrechtelijk onderzoek een stap terug moet doen omdat zij in een groot deel van de periode die wordt onderzocht (2006 - 2012) deel uitmaakte van Gedeputeerde Staten. Weliswaar niet als milieugedeputeerde, maar het besluit dat in die periode werd genomen om asbestmetingen te schrappen, was een besluit van heel GS", aldus de werkgroep. De aangifte die zij in maart 2011 heeft gedaan was niet alleen tegen Delta, die de afvalberging exploiteert, maar ook tegen het provinciebestuur en betrokken, leidinggevende ambtenaren omdat de provinciale handhaving te wensen overliet. De handhavers waren in de veronderstelling dat van januari 2003 tot juni 2010 1900 ton asbesthoudend afval los is gestort. Dat bleek 'iets' meer te zijn, namelijk: 131.000 ton. In de Sliedrechtse politiek lijkt het vooralsnog geen issue. Hanny Visser - Schlieker van PRO Sliedrecht liet zich op een vraag van AD De Dordtenaar ontvallen dat Van de Vondervoort over haar positie zou moeten nadenken. Leen Huijser van de SGP-ChristenUnie vond dat ongepast en liet tijdens de raadsvergadering van vorige week in ferme taal weten daar afstand van te nemen. Hij zei een onvoorwaardelijk vertrouwen te hebben in de burgemeester. Verder werden er geen woorden aan vuilgemaakt. Van de Vondervoort onthield zich tegenover Het Kompas van commentaar.

advertentie
advertentie