Wim Hokken voor twintigste keer kampioen van Schaakvereniging Sliedrecht

14 april 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Wim Hokken is er in geslaagd voor de twintigste keer clubkampioen te worden van Schaakvereniging Sliedrecht. Hij nadert het record van P.C. Parel (22 keer) nu met rasse schreden. Hokken hield door een snelle remise tegen Kees Wessels voldoende voorsprong op zijn naaste belager Robert van Rekom om niet meer ingehaald te kunnen worden.

Wim Hokken jaagt al een tijdje op het record van mister Schaakvereniging Sliedrecht, de legendarische P.C. Parel. De in 2003 overleden ere-voorzitter wist maar liefst 22 keer kampioen van 'zijn' cluppie te worden. Op 61-jarige leeftijd werd P.C. Parel voor het laatst kampioen. Gezien de leeftijd van de huidige kampioen (59) zit het evenaren van het record er zeker nog in, al lijken de steeds sterker wordende jeugdspelers de komende jaren een grote hobbel te vormen.

Dit seizoen speelde de Sliedrechtse ambtenaar intern 21 partijen en wist er daarvan 11 te winnen. Hij speelde 9 keer remise en verloor alleen van Robert van Rekom, zijn naaste belager van de afgelopen maanden.

Robert van Rekom moet met nog één ronde te gaan oppassen voor zijn tweede plaats, want na remise tegen vader Jerry is zijn voorsprong op titelverdediger Peter van den Bergh minder dan 60 punten. Mocht Peter van den Bergh in de laatste ronde punten morsen heeft ook zesvoudig kampioen Jerry van Rekom nog kans op de derde plaats.

Voor de plaatsen 4, 5 en 6 zijn Wim Pool en Hans Klein ook nog in de race. Wim Pool had aan Theo Dekker een taaie tegenstander die Pool pas in het verre eindspel wist te verslaan. Ook Hans Klein had de volledige speeltijd nodig om een goed spelende Henk Prins uiteindelijk op de knieën te dwingen. Floris Verweij speelde tegen Wout Boer weliswaar een goede partij, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de clubvoorzitter. Jan Sulman speelde tegen Gerard Kolenbrander zijn favoriete Svesnikov opening, maar overzag een valletje van Kolenbrander en moest zijn dame inleveren.

De jeugd sloeg ook weer toe in deze ronde. Andrew Mensing versloeg routinier André van Dieën, terwijl Jorik Klein de rollen omdraaide en jeugdleider Henri Hartog schaakles gaf. Ook Jurgen de Haan wist na een lange partij tegen Leo Koppelaar te winnen.

Jan Veenis en Peter Dekker speelden een gelijkopgaande pot die geheel in stijl in remise eindigde. Hans Snel had tegen een goed spelende Cees Moes veel tijd nodig, maar pakte toch het volle punt. Ook Jan Willem Kraaijeveld had moeite met Rik Versteeg, maar bleek in het eindspel de sterkste. Hans Dubbeldam kwam tegen Mark van Hulst slecht uit de opening, maar wist de enige reddende zet te vinden en kon uiteindelijk de partij alsnog op zijn naam zetten.

Jeugdcompetitie

In de negende ronde van de voorjaarscompetitie bij de jeugd van Schaakvereniging deed vooral Frank de Bruin van zich spreken. In een spannende partij tegen Floor Verschoor wist hij uiteindelijk te winnen. Frank, die aan zijn eerste seizoen bezig is, klom zo naar een keurige vierde plaats in de tweede groep, met goede uitzichten op het podium.

In de eerste groep verstevigde koploper Joran van Eijl zijn koppositie door de steeds beter spelende Joost Driessen te verslaan. Tjerry Hut blijft hem op de hielen zitten na zijn goede zege op Timo Stuij.

Ilse vd Klis bewees dat ze nog net even sterker is als broer Rowan, want in het onderlinge duel wist zij te winnen.

In de derde groep nam Elianne Bos de koppositie na een goede zege op Hidde van Rekom, die met de week meer ziet en dus de komende weken op jacht naar de volle winst.

In de laddercompetitie bleef de niet spelende Marco Kwakernaat ruim aan kop. Hij zag alleen Matthias vd Dool dichterbij komen. Ook Joran van Eijl is met een enorme opmars bezig, maar staat nog een straatlengte op de koploper achter.

advertentie
advertentie