Een 'opwindende' blik op speelgoed.

17 april 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een 'opwindende' blik op speelgoed. Dat is de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Sliedrechts Museum in de Kerkbuurt. Het gaat hier om een unieke internationale verzameling van blikken speelgoed van de Sliedrechter Ton van Camp.

Ruim 25 jaar geleden werd Van Camp opgewonden van een opwindbaar autootje dat hij te koop zag staan in een kraam op een markt voor oude ambachten. Een autootje waarmee hij in zijn jeugd had gespeeld leidde tot een hobby die haast een passie werd. Zijn belangstelling voor oud speelgoed met een mechanisme groeide evenals voor de historie ervan. Van Camp raakte niet alleen geïnteresseerd in speelgoed van de Duitse fabrikant Schuco maar ook in speelgoed van andere fabrikanten zowel binnen als buiten Europa. Zo bezocht hij vele beurzen om zijn collectie op te bouwen. Blikken speelgoed met een opwindsysteem of met een vliegwiel en met name speelgoed waarmee gespeeld is, is de basis waaruit de verzameling is opgebouwd.

De collectie is zo bijzonder dat een expositie in een museum niet kon uitblijven. Tentoongesteld zijn auto's in vele variaties, vliegtuigen, treinen, trams, en figuren die capriolen maken. Het is vermaak voor jong en oud. In een aantal gevallen mag er ook met het tentoongestelde speelgoed gespeeld worden.

Voor de wat oudere bezoeker van deze expositie zal het een feest van herkenning zijn. De jongere bezoeker zal verwonderd zijn van dit prachtige speelgoed en zich afvragen waarom dit niet meer in de hedendaagse speelgoedwinkels te zien is.

De expositie in het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99-101, loopt van 21 april tot en met 30 juni. Het museum is geopend elke woensdag en zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur.

advertentie
advertentie