MFA Wijngaarden krijgt vorm

18 april 2012 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - De inwoners van Wijngaarden kregen woensdagavond het voorlopig ontwerp te zien van het nieuwe dorpshuis. Als in juni het definitief ontwerp klaar is kan de aanbesteding beginnen waarna eind 2012 de bouw van start kan gaan.

Door Erik de Bruin

Twee jaar daarvoor, op 13 december 2010, stelde de gemeenteraad van Graafstroom het krediet beschikbaar. Hoewel het dus niet van vandaag op morgen wordt gerealiseerd spreekt René Stuij, de gemeentelijk projectleider, van een voorspoedig proces. De achterliggende periode is benut om draagvlak te creëren. Dat is volgens hem gelukt. ,,De verenigingen die hun intrek nemen in de nieuwe multifunctionele accommodatie zijn het eens met het ontwerp. Datzelfde geldt voor de klankbordgroep. Ook hebben we het laten toetsen door de monumentencommissie en de welstandscommissie.'' Alles bij elkaar is een breed draagvlak gecreëerd. Onder het credo 'een goed begin is het halve werk' kan nu vaart wordt gemaakt met als verwacht eindpunt december 2013. Dan zou het nieuwe dorpshuis opgeleverd moeten worden. De landijsbaan staat hier los van en zou, afhankelijk van de zelfredzaamheid van de ijsvereniging, de eerstvolgende winterperiode al geopend kunnen worden. Als het niet vriest dient de ijsbaan als sportveld voor de jeugd. Waar met name de leerlingen van de naastgelegen christelijke basisschool De Zaaier van kunnen profiteren. Mogelijk wordt in het nieuwe dorpshuis buitenschoolse opvang of een andere aanvulling gerealiseerd. Daarover worden gesprekken gevoerd met het schoolbestuur.

Als de 'nieuwe Haveling' (een naam moet nog worden bedacht) gereed is, gaan de verenigingen die van de huidige Haveling gebruik maken, over. Zodoende komt het 'oude' dorpshuis leeg te staan, wat ook geldt voor het naastgelegen ijsclubgebouw en de accommodatie van de schietvereniging. Zij verhuizen immers ook. Hun huidige onderkomens worden na de verhuizing tegen de vlakte gehaald. De locaties worden herontwikkeld. Stuij: ,,De insteek van de gemeente is om er woningen te bouwen. Maar dat is nog geen concreet plaatje'', zegt hij er meteen bij. Het wordt afgestemd met de buurt en potentiële kopers. Van herontwikkeling moet wél sprake zijn. Het geld dat met de grondexploitatie wordt verdiend wordt in de financiering van de multifunctionele accommodatie gestoken. Immers, niet alle valuta's komen uit de geldzak die de Gasunie vanwege het gasstation aan de gemeente heeft gedoneerd. Waarmee het mogelijk is zowel in Oud-Alblas als in Wijngaarden een nieuw dorpshuis te bouwen.

advertentie
advertentie