NOS: 'Meer asbest dan gedacht'

29 april 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De NOS opende zojuist het 8 uur-journaal met nieuws over de Derde Merwedehaven: 'Op de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht ligt veel meer asbest dan eerder werd aangenomen.' Uit documenten die de researchafdeling van het NOS Journaal in bezit heeft blijkt dat al vóór 2003 ongeveer 45.000 ton afval met kankerverwekkend asbest is gestort. De provincie zegt in een reactie dat er weinig aan de hand is omdat het gaat om afval dat was verpakt.

De provincie heeft op basis van stortlijsten vanaf 2003 berekend dat er 131.000 ton asbesthoudend bouw- en sloopafval ligt. De administratie van voor 2003 is maar beperkt beschikbaar, maar wel blijkt dat er zowel in 2000 en 2002 zo'n 20.000 ton afval met asbest is gestort. Er zijn ook meldingen van asbeststortingen in de jaren negentig. Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven eist volledige openheid van zaken. Voorzitter Leo van Andel zegt dat inwoners van Sliedrecht die tegenover de afvalberging wonen het nooit hebben geweten. Hij heeft het altijd wel vermoed, maar schrikt toch van de bevindingen.

Vanaf 2001 is er een protocol van kracht waarin wordt bepaald dat alleen verpakt asbesthoudend afval mag worden gestort. Onder verwijzing naar deze documenten zegt de provincie dat zij altijd heeft geweten dat asbesthoudend afval is gestort in de Derde Merwedehaven. Een voor de hand liggende opmerking want de provincie was voor 2002, toen Delta de exploitatie overnam, niet alleen het controlerende orgaan, maar ook de exploitant.

De stortplaats heeft de afgelopen jaren veel stof doen opwaaien. Het leek rustig te worden toen in december 2010 door de toenmalige milieugedeputeerde Erik van Heijningen bekend werd gemaakt dat de afvalberging al op 31 december 2012 wordt gesloten en wordt omgevormd tot een recreatiegebied. Niets was minder waar. De provincie sneed zichzelf in de vingers met onjuist naar buiten gebrachte informatie over de stort van onverpakt asbesthoudend materiaal vanaf 2003. De NOS verwijst op haar website naar het onafhankelijk feitenonderzoek waar TNO in november vorig jaar in opdracht van Rik Janssen, de opvolger van Van Heijningen, aan is begonnen. Op verzoek van Janssen is dat onderzoek opgeschort toen op 22 maart bekend werd dat het OM een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de stort van asbest en asbesthoudende afvalstoffen in de periode van 2006 tot en met 1 maart 2012. De gedeputeerde nam dit besluit omdat hij Justitie niet in de wielen wil rijden. De PvdA-Statenfractie is het daar niet mee eens en vindt volgens de NOS naar aanleiding van deze nieuwe cijfers dat de totale stortingsperiode moet worden onderzocht. Eerder vond zij nul op het rekest. Een meerderheid van Provinciale Staten gaf aan het een logisch besluit te vinden dat de provincie even op de rem trapt en Justitie voorrang verleent.

Dit nieuwsitem was ook te beluisteren op Radio 1. Op www.nos.nl kan dat nogmaals worden beluisterd. Hier is ook het 8 uur journaal terug te kijken.

advertentie
advertentie