Sliedrecht herdenkt en viert feest

1 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Minder zwaar vuurwerk in verband met broedvogels

SLIEDRECHT - Het Comité 4 en 5 mei heeft voor vrijdag en zaterdag, de dagen dat de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd, een uitgebreid programma op poten gezet. Traditioneel worden deze dagen afgesloten met een groot vuurwerk dat aan de Biesboschzijde van de Merwede wordt afgestoken. Echter, in verband met de broedende blauwborsten en rietzangers, zal Sliedrecht dit jaar een minder zwaar vuurwerk te zien krijgen.

,,In het kader van de Natuurbeschermingswet heeft het Comité 4 en 5 mei moeten laten onderzoeken of er bepaalde vogels aan het broeden zijn. Dit blijkt het geval en daardoor heeft het Comité geen toestemming gekregen om het vuurwerk vanaf de Merwelanden te ontsteken”, vertelt Nicole Boer van Comité 4 en 5 mei. Het comité heeft een alternatieve locatie overwogen, maar uiteindelijk toch gekozen voor aangepast vuurwerk. ,,Er wordt nu geen zwaar kaliber vuurwerk, maar consumentenvuurwerk afgestoken. Desalniettemin zal het een prachtig vuurwerk worden, zo is ons beloofd.” Het vuurwerk wordt rond 22.00 uur afgestoken en is te bekijken vanaf de Adriaan Volkersingel. Vanaf 21.00 uur zal Crescendo aan de singel een concert geven.

De activiteiten van Comité 4 en 5 mei starten uiteraard met het herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op vrijdagavond. Om 19.45 uur vertrekt de stille tocht vanaf het Raadhuis naar het oorlogsmonument aan de Stationsweg waarna het officiële programma zal beginnen. Crescendo zorgt voor koraalmuziek.

Talentenjacht

Op Bevrijdingsdag, zaterdag 5 mei, zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Zo wordt voor de ouderen weer de jaarlijkse bevrijdingsvaartocht gehouden, georganiseerd in samenwerking met de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. De boot vertrekt om 13.00 uur vanuit de Sliedrechtse haven, vaart naar de Rotterdamse havens en dan weer terug naar Sliedrecht. Tijdens de vaartocht zal de Sliedrechtse zanger Sjaco van der Speld oud-Hollandse liedjes ten gehore brengen.

Voor de kinderen organiseert SKC Merwede weer het traditionele Schoolkorfbaltoernooi. Er wordt van 10.00 tot 16.00 uur gekorfbald op de velden aan de Thorbeckelaan. Kinderen en jongeren die podiumtalenten hebben, kunnen dit laten zien op het Dr. Langeveldplein. Vanaf 14.00 uur wordt in de muziektent voor de tweede maal Sliedrecht’s Got Youth Talent gehouden. Iedereen tot en met 16 jaar kan daar zijn/haar kunnen presenteren voor een vakkundige jury. De winnaar gaat met de wisselbeker naar huis. Uiteraard zijn er ook tweede en derde prijzen. Vanaf 16.30 uur zal de jeugd van Crescendo zich presenteren in de muziektent. Er zijn diverse kinderattracties waaronder een draaimolen, springkussen, suikerspinnen et cetera.

Ook de ondernemers van de Kerkbuurt hebben de handen ineen geslagen en presenteren een gevarieerd programma op de Kerkbuurt. Jan Pak de Leuning zal vanaf 20.00 uur te beluisteren zijn in de muziektent.

advertentie
advertentie