Wim Hokken temt schaakgrootmeester in Frankrijk

2 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Pinksterweekend werd door een groot deel van de Sliedrechtse schakers benut om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Fourmies (Frankrijk). In drie dagen werden zeven partijen van vier uur afgewerkt door 182 schakers uit Frankrijk, België, Duitsland, Canada, Oekraïne, Italië, Bullgarije, Roemenië, Servië, en Nederland. Onder de deelnemers waren enkele grootmeester en vele Internationale meesters. Met zestien Sliedrechtse deelnemers waren er meer Nederlandse deelnemers dan Belgische, of Duitse. En opnieuw deed de Sliedrechtse delegatie weer van zich spreken met vier prijswinnaars.

Clubkampioen Wim Hokken werd de held van de Sliedrechtse delegatie. Zijn remise tegen de titelverdediger, de Luxemburgse grootmeester Alberto David, was een enorme verrassing en daarmee kwam de GM nog goed weg. Maar daar bleef het niet bij. Hokken speelde ook remise tegen een 2400-speler en twee 2200-spelers. Tegen de mindere goden sloeg hij keihard toe. Met 4,5 punten bleef de Sliedrechtse ambtenaar ongeslagen en behaalde hij een TPR van maar liefst 2244. Hij werd gedeelde tweede in zijn elogroep en kon met een geldprijs naar huis.

Gelijk met Hokken eindigde Niels Mijnster ook met 4,5 punten. De jeugdspeler speelde op zijn eigen wijze en wist soms op wonderbaarlijke wijze te winnen, maar ook te verliezen. Ook hij ging dus met een geldprijs naar huis. ,,Zakgeld verdubbeld!"

Grote verrassing was Martijn Stoker, die ook 3,5 punten wist te behalen en dat als 1400-speler, die twee keer een 1900-speler wist te verslaan. Zijn geldprijs (tweede) was dan ook zeer terecht.

Bij de driepunters was Jorik Klein de grote verrassing. Het elfjarige talent had het enorm zwaar - al dat voetballen tussendoor eiste zijn tol - maar scoorde toch uitstekend. Want als je als 1200-speler drie punten scoort verdien je gewoon die grote geldprijs.

advertentie
advertentie