Via twitter kijken in de keuken van politie

5 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / REGIO - Onder de noemer #Politie24 worden op donderdag 7 juni 24 uur lang alle politiemeldingen in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid vanuit de beide meldkamers live doorgezet naar Twitter. Zo kunnen burgers een etmaal lang live een kijkje nemen in de keuken van de politie. ,,De extra ogen en oren van de burgers kunnen bijdragen aan de veiligheid op straat", zegt Martine Vis, directeur politie en portefeuillehouder sociale media.

,,Politiewerk is dynamisch en divers. Een burger belt 112 of de meldkamer en vraagt onze hulp. Maar hoe zetten wij daar vervolgens als politie op in? Door de burger 24 uur te laten meekijken met de politiemeldingen die bij de meldkamer binnenkomen, kan de burger zien hoe we als politie aan de slag gaan en kan de burger kennis maken met de diversiteit van het politievak, van aanrijding tot fietsendiefstal tot overval."

,,Op verschillende manieren betrekken wij burgers actief bij het opsporen van verdachten. Dit medium kan ook zeker een instrument zijn om mensen te betrekken bij de veiligheid op straat", zo omschrijft Martine Vis een belangrijke doelstelling van de actie.

Om deze eenmalige actie handen en voeten te geven, zijn op de beide meldkamers 24 uur lang twee teams met social media experts aan de slag. De teams gaan ervoor zorgen dat alle meldingen van prio 1 tot en met prio 4 direct getwitterd worden. ,,Een flinke klus, want gemiddeld komt er alleen al bij Rotterdam-Rijnmond iedere 2,5 minuut een melding binnen. Speciaal voor de gelegenheid verlenen een aantal twittercops dan ook bijstand, om te zorgen dat alle meldingen online komen te staan. Uiteraard met in het achterhoofd het belang van privacy en onderzoeksbelangen. Waar nodig wordt gezorgd voor opvolgberichten, zodat volgers ook te zien krijgen hoe een melding uiteindelijk wordt afgesloten", aldus Vis

In het buitenland zijn eerder al gelijksoortige experimenten gedaan. Zo hebben korpsen in Manchester en Zurich al eens 24 uur lang meldingen naar Twitter doorgesluisd. In Manchester werden in 24 uur tijd zo'n 3200 meldingen getweet, wat in een mum van tijd leidde tot een groot aantal volgers en een grote hoeveelheid media aandacht. Ook in Zurich werd geëxperimenteerd waarbij zo'n 400 tweets werden verzonden. Vis: ,,Daarnaast leverden beide acties een groot aantal positieve reacties op ten aanzien van het politievak. Nu is het aan Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid om via Social Media het werk van de politie uitgebreid voor het voetlicht te brengen met hopelijk als resultaat een even grote hoeveelheid positieve reacties."

Voor deze eenmalige actie is een speciaal Twitteraccount aangemaakt. Het account @politie24 is vanaf maandagmiddag actief. Donderdagochtend 7 juni om 7.00 uur wordt het in gebruik genomen tot vrijdag 8 juni 7.00 uur. ,,In principe is #politie24 een eenmalige actie maar uiteraard gaan we uitgebreid evalueren om te bekijken of het op deze manier betrekken van burgers bij ons werk, een bijdrage levert aan bijvoorbeeld de aanpak van High Impact criminaliteit, zoals woninginbraken, overvallen en straatroven", besluit Vis.

advertentie
advertentie