Het Plaatje extra kostbaar door te hoge grondprijs

5 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ‘Doorbraak in hoofdpijndossier Het Plaatje’, kopte Het Kompas vorige week. Een lastig en langlopend dossier lijkt nu zeker tot een goed einde te komen. Uit wat de fracties dinsdagavond tijdens een opiniërende raadsvergadering naar voren brachten kan worden geconcludeerd dat zij eind juni positief zullen besluiten over deze langgekoesterde en kostbare clustering van watergebonden ondernemingen.

Door Erik de Bruin

Kostbaar in de letterlijke betekenis van het woord. De gemeente Sliedrecht dient in het kader van co-financiering 1,45 miljoen euro bij te dragen. Rien Visser van de SGP-ChristenUnie zei blij te zijn dat er bij hogere overheden zoveel subsidies zijn binnengehaald voor een ‘écht Sliedrechts project’. ,,Bijna anderhalf miljoen is nog steeds veel geld. Het is echter maar 25 procent terwijl bij subsidieverlening meestal sprake is van vijftig procent.”

Len van Rekom (VVD) toonde zich tevreden, maar legde wel de vinger op de zere plek. Een wond waar hij al vaker zout in heeft gestrooid. ,,Nu het er eindelijk van komt, heb je ook wat”, stak hij van wal. ,,Een technische vakschool is zeer welkom en minimaal vijftig extra arbeidsplaatsen is ook positief. Minder positief zijn de financiën. 1,45 miljoen is een aanslag op de Algemene Reserve.” Volgens hem is de prijs die ABB voor de grond heeft gekregen veel te hoog. ,,Het is de hoogste tijd dat de gemeente eisen stelt aan de kwaliteit van taxaties. Zo kun je een aap laten taxeren.” Wethouder Hans Tanis beaamde dat het nodig is scherpere eisen te stellen. Hij gaat met Van Rekom om tafel.

Van de overige fracties hoefde hij geen kritische noten te slikken. Behalve van PRO Sliedrecht, die zich niet uitsprak over de benodigde bestemmingsplanwijziging omdat de stukken te laat waren aangeleverd. ,,Juist omdat we met een verbeterproces bezig zijn betreuren we dat ten zeerste”, aldus Timo Pauw. Met de investering van 1,45 miljoen gaat de partij akkoord, zo ook CDA en PvdA. ,,Voor een commercieel project is het veel geld. Toch doen we het omdat maritieme bedrijvigheid heel belangrijk is voor Sliedrecht”, aldus PvdA-fractievoorzitter Jos van Gameren.

advertentie
advertentie