'Gio' balt mee met Sliedrecht C4

6 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Je had erbij moeten zijn toen Giovanni de kleedkamer binnenkwam. Het was ineens muisstil. Prachtig!'' Giovanni is Giovanni van Bronckhorst. De vroegere sterspeler van Feyenoord, Celtic, Arsenal, Barcelona en natuurlijk het Nederlands elftal verraste maandagavond Sliedrecht C4 door deel te nemen aan de laatste training van het seizoen. Een seizoen dat zeer voortvarend is verlopen. Zowel in sportief opzicht als op het gebied van teambuilding.

Door Erik de Bruin

De komst van Van Bronckhorst had alles te maken met de sponsorloop die het team in de winterstop heeft gehouden tijdens een trainingskamp in België. Ze haalden 1100 euro op voor de Giovanni van Bronckhorst Foundation. Die sluist het door naar Geboortecentrum Sophia in Rotterdam. De man die de foundation heeft opgericht en waar de stichting naar is vernoemd, kwam de cheque persoonlijk ophalen. Tot verrassing van de spelers. Zij wisten van niets. ,,Ik had ze wijsgemaakt dat ik vanavond training moest geven voor een KNVB-examen. Toen ze in de kleedkamer zaten vertelde ik dat ik even naar de auto moest om shirts te halen. Toen ik terugkwam waren ze verbijsterd.'' Niet zo gek want het overkomt je niet vaak dat een voormalig profvoetballer met meer dan honderd interlands achter zijn naam de kleedkamer binnenstapt. Uiteraard om de cheque in ontvangst te nemen, maar ook om mee te ballen. Even later stapten de spelers het trainingsveld op. Met trotse ouders langs de zijlijn ('ik heb de spelers nog nooit zo stil gezien') en Arco Stuij als 'gasttrainer'. Arjan Broere en Kees Dekker kijken van een afstandje toe. Samen met Lars Zuidinga en Marcel Nederlof verzorgen zij de wekelijkse begeleiding van het team, dat een goed seizoen heeft bekroond met het kampioenschap. Ditmaal gunnen ze de eer aan Arco, die techniektrainingen verzorgt aan verschillende teams en beginnende trainers ondersteunt. ,,Arco heeft ons aan het begin van het seizoen op weg geholpen en contacten gelegd met de foundation. Na de sponsorloop hebben we de spelers verteld dat er nog een verrassing zou komen, maar dat waren ze al lang weer vergeten'', lacht Kees.

'Geen gekkenhuis'

Dat Van Bronckhorst werkelijk zou komen was op dat moment nog niet bekend. Stuij zegt het fantastisch te vinden: ,,Voor hetzelfde geld had hij nu in Krakau gezeten om Bert van Marwijk te helpen bij de trainingen. Dat had zomaar gekund. Giovanni zei het geweldig te vinden dat kinderen het initiatief hebben genomen om anderen te helpen. Daarom wilde hij graag komen.'' Het was een geslaagde surprise. Arjan: ,,Vooral omdat het alleen voor C4 was bedoeld. Alleen de ouders zijn afgelopen weekend geïnformeerd. Het is bewust niet aan de grote klok gehangen, anders was het waarschijnlijk een gekkenhuis geweest en hadden onze jongens er minder plezier aan beleefd. Zij hebben het geld opgehaald en verdienen het dan ook deze ervaring mee te maken.'' Een ervaring die werd voortgezet op het trainingsveld. Van Bronckhorst trainde mee en liet een aantal hoogstandjes zien, zonder te overdrijven. De spelers durfden hem niet echt aan te pakken. Na de training kregen ze de gelegenheid op de foto te gaan en vragen te stellen. Omdat het stil bleef nam een volwassene het initiatief. Hij bevroeg de voormalig international, die zijn carrière had kunnen afsluiten met de wereldtitel, naar de kansen van Oranje om Europees kampioen te worden. ,,Met een beetje meer geluk dan twee geleden pakken we de beker'', zei hij overtuigend. Dat het iets minder draait baart hem geen zorgen. Wat ook geldt voor de veelbesproken linksbackpositie. ,,Jetro Willems is onervaren, maar ik zou wel voor hem kiezen.''

advertentie
advertentie