Toch weer geld voor startersleningen

6 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht heeft een potje gevonden om opnieuw startersleningen te verstrekken. Dit maakte wethouder Johan Lavooi dinsdagavond bekend tijdens de raadvergadering.

Als de raad na het zomerreces instemt, is een totaalbedrag van 210.000 euro beschikbaar. Hiermee kunnen zeven startersleningen van 30.000 euro worden afgesloten. Het geld wordt overgeheveld uit de gemeentelijke reserves.

Het bedrag is bedoeld voor mensen tussen de 21 en 35 jaar die een huis willen kopen, maar onvoldoende middelen hebben om dit via de officiële hypotheekverstrekkers te doen. De lening wordt verstrekt onder strikte voorwaarden. Zo mag de starter bijvoorbeeld niet eerder een huis in zijn of haar bezit hebben gehad en moet de persoon al minstens een jaar in Sliedrecht wonen. Als de lening wordt verstrekt, hoeft de persoon in kwestie de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen over de 30.000 euro. Na deze periode wordt de situatie opnieuw bekeken en kan eventueel uitstel van betaling worden verkregen. Deze situatie kan zich nog een aantal maal herhalen.

Lavooi is blij dat de regeling nieuw leven kan worden ingeblazen. Twee maanden geleden moest hij noodgedwongen bekendmaken dat de gemeentelijke startersleningen niet meer konden worden verstrekt. In 2007 stelde de raad geld beschikbaar voor dit doel, maar dit bedrag werd in de voorbije jaren gebruikt om 33 leningen te verstrekken. Hierdoor was het potje leeg. ,,De regeling is dus een groot succes. Goed dat straks weer geld beschikbaar is. Starters worden zo geholpen op de woningmarkt."

Lavooi meldt dat het nu nog geen zin heeft om bij de gemeente aan te kloppen voor de lening. Belangstellenden kunnen zich melden als het bedrag officieel vrijkomt; na de goedkeuring van de gemeenteraad.

advertentie
advertentie