Eerste schaakteam schrijft historie: kampioen in derde klasse

9 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het was even wachten, maar uiteindelijk kwam er witte rook uit Haarlem, van het bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht is officieel kampioen geworden van de derde klasse E van de landelijke competitie. Vanwege een lopend protest van concurrent Promotie was het kampioenschap sinds 21 april jongstleden officieus. De competitieleider van de KNSB besloot uiteindelijk dat Sliedrecht 1 de officiële kampioen is.

Aan een onzekere periode is een eind gekomen en nu kan de vlag in top voor het vlaggenschip van Schaakvereniging Sliedrecht. Teamleider Jerry van Rekom zag zo zijn team historie schrijven. In de bijna 77-jarige geschiedenis van Schaakvereniging Sliedrecht is het nog niet eerder voorgekomen dat het eerste team uitkomt in de tweede klasse van de landelijke competitie.

Het afgelopen seizoen kwam Sliedrecht 1 voortvarend uit de startblokken met vijf zeges op rij, waaronder drie tegen de favorieten in de derde klasse E. Begin dit jaar stokte de machine even, maar na een flinke eindsprint leek het kampioenschap in de laatste ronde veilig te kunnen worden gesteld. Daarin werd echter onnodig verloren en had concurrent Promotie de kans om Sliedrecht voorbij te streven. Dat is dus uiteindelijk niet gelukt.

Topscorer werd Wim Pool met een superscore van 7,5 uit 8 partijen. Pool werd tevens topscorer van de derde klasse E. Bert vd Donk (6,5 uit 7) en Peter vd Bergh (5 uit 6) hadden eveneens hoge scores. Maar ook de overige basisspelers - Kees Wessels, Robert van Rekom, Wout Boer, Hans Klein en Naomi Snikkers - droegen bij aan het kampioenschap. Naast deze stevige basis kende het team in Wim Hokken, Niels Mijnster, Tobias Dekker en Jerry van Rekom uitstekende invallers, waarmee werd bewezen dat Sliedrecht in de breedte sterk genoeg was om het kampioenschap in de wacht te slepen.

Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft tot nu toe in totaal zeventien seizoenen in de KNSB-competitie gespeeld. Dat gebeurde tot nu toe in drie perioden. In die zeventien seizoenen kende het eerste team wisselende resultaten met twee degradaties naar de onderbond, maar ook met mooie tweede plaatsen. De afgelopen seizoenen eindigde het eerste team van Sliedrecht steevast in de top van de derde klasse, ondanks dat het team niet tot de favorieten behoorde. Uiteindelijk heeft de stabiliteit, het jeugdbeleid, maar vooral het schaakplezier gezorgd voor de bevordering naar de hogere klasse.

In de tweede klasse zal Sliedrecht 1 het ongetwijfeld zwaar krijgen, maar met een goede teamspirit, wellicht wat versterkingen, maar vooral met doorstroming van de jeugd moet handhaving tot de mogelijkheden behoren.

advertentie
advertentie