OKD bijna beslist na verrassende uitslagen

12 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Met nog één ronde te gaan in het Open Kampioenschap van de Drechtstreek moet het wel raar lopen als Peter van den Bergh niet de nieuwe kampioen wordt. In een een stevig duel tegen Wim Pool liet Van den Bergh duidelijk merken dat hij dit jaar verreweg de sterkste is. Dordtenaar Melvin Holwijn blijft zijn enige concurrent na winst op Bert van de Donk. Van de Donk had een goede stelling met een pion minder, maar ook nog eens minder tijd en hiervan maakte Holwijn dankbaar gebruik om de partij naar zich toe te trekken.

Hans Klein koos een leuke variant in zijn partij tegen jeugdtalent Floris Verweij en kon al snel het volle punt bijschrijven. Kees Wessels had in Evert Bos een taaie tegenstander, maar in het eindspel wist Wessels een definitieve doorbraak in de Halmastelling te creëren. Wim Hokken en Wout Boer gingen er stevig tegenaan en in het eindspel kwam er een stelling van pionnen en elk een toren op het bord. Hokken had weliswaar een pion meer, maar Boer verdedigde zich sterk en na lang heen en weer schuiven was remise de enige oplossing. Pieter Sandijck had zijn handen vol aan jeugdtalent Tobias Dekker en leek even te gaan winnen. Een geniepig vrijpionnetje op de a-lijn van Tobias bleek uiteindelijk toch voldoende om te partij naar zich toe te kunnen trekken.

De onderlinge strijd tussen vader en zoon Van Rekom werd een prooi voor de jongste. Robert hield de stelling gesloten en na een remiseaanbod van Jerry ging Robert er nog eens goed voor zitten en schoof zijn vader in het eindspel alsnog van het bord.

Peter Vis en Jan Veenis vochten elk met hun favoriete opening, waarin vooral Veenis zich helemaal vastbeet en uiteindelijk een keurige remise scoorde. Utrechters Henk Overmeer en Erik Corneth speelden al vooruit en deze strijd werd verrassend gewonnen door Henk, die daarmee de verrassing van het toernooi lijkt te worden. Jorik Klein bewees opnieuw dat hij steeds beter gaat spelen en pakte keurig het punt tegen routinier Martin Prins. Het jeugdtalent wist zo opnieuw wat elopunten te winnen.

De finalepartij van vorig jaar kreeg een herhaling en Johan vd Griend nam sportieve revanche op Henk Prins door dit keer wel de sterkste te zijn. André van Dieën had de betere stelling tegen Marcel Klein, maar kon de winnende zet niet vinden en moest uiteindelijk in remise berusten. Rik Versteeg kon zijn goede vorm van de vorige ronde niet voortzetten en verloor van Michiel van den Bergh. Opvallend was de eenvoudige zege van Jan Willem Kraaijeveld op wedstrijdleider Mark van Hulst, bij wie de jaren als Abraham zwaar gaan tellen. Ron Melger raakt in vorm. Dit keer was Leo Koppelaar zijn slachtoffer. Cees Moes bood goed weerstand tegen een aanvallende Henri Hartog. Onder het toeziend oog van Ed Trompet wist Hartog alsnog te winnen.

Donderdag wordt de zevende en laatste ronde gespeeld, waarna op 21 juni de prijsuitreiking zal plaatsvinden.

advertentie
advertentie