Afbeelding

'Beter als wegen definitief scheiden'

13 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De classis Dordrecht van de Christelijke Gereformeerde Kerk heeft dinsdagavond aan de leden van de Sliedrechtse Beth-El kerk meegedeeld dat dominee Jan Pieter Boiten wordt losgemaakt. De afgelopen drie jaar ging de 58-jarige predikant, die in 1995 is bevestigd, niet meer voor in zijn gemeente, maar preekte hij wel elke zondag in andere kerken. De voorzitter van de classis spreekt van een duurzame onvruchtbare samenwerking en trekt de vergelijking met het stuklopen van een relatie. Wat precies de reden is laat geen van de betrokken partijen los.

Door Erik de Bruin

Vanuit de kerkenraad is besloten de woordvoering over te laten aan dominee Coen Legemaate uit 's-Gravendeel. Hij is voorzitter van de classis (regionaal boven-gemeentelijk kerkbestuur) en gaf in die functie tekst en uitleg aan de leden van de kerk. Legemaate spreekt van een goede avond: ,,Als je bedenkt hoe aangrijpend het is ben ik blij dat de avond rustig en op waardige wijze is verlopen.''

Hij vertelt op enigszins abstracte wijze dat het te maken heeft met een duurzame onvruchtbare samenwerking. Over de precieze oorzaak van het 'geschil' tussen kerkenraad en predikant weidt hij niet uit. ,,Waar wij expliciet naar hebben gekeken is hoe het verder moet in de toekomst. Daaruit is de conclusie getrokken dat het beter is als de wegen definitief scheiden. Uiteraard is dat pijnlijk. Als kerk zijn we hier niet trots op. Je zoekt altijd naar herstel.''

Legemaate benadrukt dat dominee Boiten niet is geschorst, noch is afgezet. ,,Hij is gewoon beroepbaar.''

,,Mijn man hoopt een beroep te ontvangen'', laat de echtgenote van de Sliedrechtse predikant weten. ,,Hij wil behalve een leraar ook herder zijn.'' Het liefst had hij volgens haar doorgewild als voorganger van de Beth-El kerk. De dominee onthoudt zich zelf van commentaar.

Datzelfde geldt voor de kerkenraad. Voorzitter J. den Besten laat alleen optekenen dat 'het diep ingrijpend en verdrietig is voor de gemeente en alle betrokkenen'. Het verhaal (vernomen uit meerdere bronnen) dat veel kerkleden zijn opgestapt die sympathiseren met de losgemaakte dominee wil hij bevestigen noch ontkennen.

Het komt niet vaak voor dat een classis besluit een predikant los te maken; in heel kerkelijk Nederland gebeurt dat slechts enkele keren per jaar.

De Christelijke Gereformeerde Kerk Beth-El is met ruim duizend leden één van de grootste gemeenten in Sliedrecht.

advertentie
advertentie