Inge de Bruijn schildert bij Johan Huijzer

8 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / GORINCHEM - Een mooie zomerse enkele weken geleden. De deuren van het atelier van de Pop-Art kunstenaar Johan Huijzer in Sliedrecht staan wagenwijd open. Uiterst geconcentreerd verft Inge de Bruijn de door haar bedachte figuren op een grote witte vis. Het wordt de officiële eerste Kunstbliek, een initiatief van Gorinchem Zwemt in de Kunst. Deze stichting wil in het voorjaar en de zomer van 2013 de Bliekenstad laten overspoelen met vissen gemaakt door professionele kunstenaars. Nadat de vissen zich al "zwemmend" hebben gemanifesteerd in een kunstroute door de stad, zullen ze worden geveild. De opbrengst zal ten goede komen aan goede doelen.

Als ambassadrice van de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) heeft Inge de Bruijn heel bewust gekozen voor herkenbare tekeningen in felle kleuren. De vis wordt geheel in stijl voor kinderen geschilderd. Een vlinder, een smiley, bloemen, een warme zon. De bek van de kunststof vis verandert onder haar handen in twee vrolijke vuurrode zoenlippen.

Sliedrechter Johan Huijzer is er als professioneel kunstenaar bij betrokken, maar hij laat Inge voornamelijk haar gang gaan. Alleen af en toe geeft hij wat advies of punt wat bij. Huijzer kreeg landelijke bekendheid doordat hij voor het ROC Leiden de Nachtwacht van Rembrandt schilderde in Pop-Art stijl.

Ondertussen wordt het hele proces in stilte gefilmd door nog een Sliedrechter, cineast Henk Ganzeboom. De Gorcumse componist Daniël Roos zet er muziek onder en ook zij doen dit alles geheel belangeloos. Voor de goede doelen KiKa en de Blauwe Anemoon, en om volgend jaar van de binnenstad van Gorinchem iets moois te maken. Dit filmpje bij dit artikel gevoegd.

Het kunstwerk nadert zijn voltooiing en Inge zet een letterlijke handtekening naast haar naam: de afdruk van haar handen die eens als pijlsnelle vinnen door het water kliefden en haar Olympische- en Wereldkampioenschappen brachten. Klaar! Dit is de eerste voltooide Kunstbliek die te koop wordt aangeboden. ,,Het zou een mooie geste kunnen zijn van een stichting of club als die het werk aankoopt en vervolgens schenkt aan bijvoorbeeld de kinderafdeling van het ziekenhuis of de kinderboerderij. Het zijn maar suggesties", zegt Roy Grünewald, voorzitter van de stichting Gorinchem Zwemt in de Kunst.

Meer info: www.blieken.com

advertentie
advertentie