Afbeelding

Vragen over uitbreiding van sporthal

22 juni 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Dat de gemeente geld investeert in Het Plaatje en dat de reinigingsdienst in elk geval de komende jaren op dezelfde wijze doorgaat, is zeker. Aan die actualiteit wordt niet getornd, de hele raad besluit donderdagavond positief. De fracties namen gisteren een voorschot op de toekomst. Daar zijn wel verschillende gedachten over.

Door Erik de Bruin

Financieel wethouder Hans Tanis legde twee weken geleden uit dat het college de Zomernota bewust heeft ingeruild voor de Kadernota om de gemeenteraad beter in positie te brengen. De fractievoorzitters hielden één voor één een soort Algemene Beschouwingen waarbij tussendoor al discussies werden gevoerd. Overigens nog niet bij eerste betoog dat Hanny Visser-Schlieker hield namens PRO Sliedrecht. Omdat de financiële ruimte beperkt is vroeg ze zich af welk oud beleid wordt omgewisseld voor nieuw. Dat PRO Sliedrecht, die de ontwikkeling van het Recreatief Knooppunt geen prioriteit vindt, niet akkoord gaat met het heffen van hondenbelasting was voorspelbaar. Dat predikt de oppositiepartij immers elk jaar. Ze vonden geen steun, zoals de SGP-ChristenUnie ook al enkele jaren achtereen geen gehoor vindt bij het verzoek om een discussie te voeren over een meer dan trendmatige verhoging van de onroerende zaak-belasting. ,,De opbrengst zou je kunnen besteden aan grote projecten”, probeerde Theo den Braanker de andere fracties nog enigszins te verleiden. Dat bleek echter vergeefse moeite. Ze hielden de boot direct af. ,,Wat betreft mogelijke lastenverzwaring voor de burger kan ik duidelijk zijn: er zijn nog genoeg mogelijkheden om in eigen vlees te snijden”, liet VVD-voorman Len van Rekom een bekend geluid horen. Hij stelde juist het tegenovergestelde voor: ,,De rioleringsbelasting en afvalstoffenheffing zou je moeten heroverwegen. Je kunt daarop bezuinigen, maar dan in de zin van dat inwoners minder hoeven te betalen. We moeten als gemeente niet doen alsof wij de enige zijn die het moeilijk hebben.” VVD en SGP-ChristenUnie zaten op één lijn wat betreft uitbreiding van sporthal De Stoep. Ze vinden dat de gemeente naar alternatieven zou moeten kijken. ,,Wellicht is het financieel aantrekkelijker om een commerciële sporthal te realiseren”, aldus Van Rekom. Hij schopte daarmee een beetje tegen het zere been van wethouder Johan Lavooi, die aangaf dat de gemeenteraad in het verleden duidelijke kaders heeft gesteld. ,,Als twee miljoen het uitgangspunt is kun je een nieuwe sporthal wel schudden.” In het najaar wordt een totaalplan gepresenteerd aan de raad. Ook het omliggende gebied wordt opgeknapt.

CDA en PvdA zijn voor uitbreiding van De Stoep. Jos van Gameren zei namens de sociaal-democraten wel tegen een kerntakendiscussie te zijn. De andere partijen zijn hier juist voorstander van. Zo ook wethouder Hans Tanis, die zich uitsprak dat je vanuit het oogpunt van een veranderende overheid zou moeten kijken welke niet-wettelijke taken de gemeente nog op zich zou moeten nemen. ,,De mogelijkheid bestaat dat je taken over de schutting gooit. Daar moet je met elkaar over discussiëren.” Van Gameren wil dat op een traditionele manier wordt bezuinigd: ,,Een kerntakendiscussie leidt tot een politiek circus en wordt misbruikt om gemeentelijke taken zo snel mogelijk over de schutting te gooien. Dat is fnuikend voor de ambities van onze ambtenaren. Zie onze reinigingsdienst, die het in eigen beheer juist hartstikke goed doet.”

,,Schieten we niet door in voorzichtig begroten?”, vroeg Wim Dunsbergen (CDA) zich hardop af. Hij trad als laatste naar voren en haalde een bekende quote van een Britse politicus aan dat je je paraplu niet opsteekt voordat het werkelijk gaat regenen. Met andere woorden: de gemeente moet wel op z’n hoede zijn voor landelijke bezuinigingen, maar hoeft daar nog niet direct rekening mee te houden. Een extra OZB-verhoging bovenop de inflatiecorrectie zou volgens hem een slecht signaal zijn. Tot slot kwamen de portefeuillehouders aan het woord. Waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort gaf aan dat de regionalisering van de brandweer verplicht is (‘de financiële gevolgen weten we nog niet’) en dat na de zomer de in Sliedrecht-Oost lopende proef met buurttoezicht wordt geëvalueerd. Uit de woorden van Ad de Waard werd duidelijk dat de gemeente druk legt op Rijkswaterstaat om mee te betalen aan een betere verkeersafwikkeling bij de westelijke afrit van de A15 (ter hoogte van Baanhoek-West). De gemeente wil dat daar minimaal een ‘gewone’ rotonde komt. Een turborotonde, die aanzienlijk duurder is, is ook mogelijk.

advertentie
advertentie