Reactie Van Noordenne: 'Positieve examenresultaten in 2012'

3 juli 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Onderwijsinspectie heeft het Griendencollege op de lijst van zeer zwakke scholen in het voortgezet onderwijs geplaatst. Over de Sliedrechtse VMBO-school werd al in januari 2010 een negatief rapport uitgebracht. Sindsdien is sprake van aangepast toezicht. Dat het Griendencollege nog altijd als 'zeer zwak' wordt gekwalificeerd heeft te maken met de eindexamenresultaten van 2011. Het gemiddelde examencijfer van alle leerlingen die Theoretische Leerweg volgen was net als in 2009 en 2010 onvoldoende. ,,Dit jaar hebben we een zes gemiddeld behaald. Daarmee voldoen we wel aan de norm", aldus algemeen directeur Erik van Noordenne.

Hij is vanzelfsprekend niet blij met het overzicht dat de Onderwijsinspectie woensdag heeft gepubliceerd, maar wel met de constatering van het overheidsorgaan dat er goede ontwikkelingen zijn en dat sprake is van een kwalitatief voldoende onderwijsleerproces. ,,De positieve examenresulaten in 2012 bevestigen de goede stappen die zijn gezet. Naast een zes gemiddeld is het verschil tussen schoolonderzoeken en het centraal examen aanvaardbaar geworden en is het slagingspercentage gestegen. Als de Onderwijsinspectie in oktober een nieuw rapport uitbrengt zal dat zichtbaar zijn, al heb ik begrepen dat we niet op groen komen. We promoveren alleen van zeer zwak naar zwak. De examenresulaten van 2013 moeten aantonen dat sprake is van een structurele verbetering."

Van Noordenne legde een halfjaar geleden uit dat de school de afgelopen jaren te ver ging met vernieuwend onderwijs en derhalve een paar stappen heeft teruggezet. Er werd in het verleden te veel een beroep gedaan op de zelfstandigheid van leerlingen. Basisscholen verwezen niet meer door uit vrees dat kinderen niet konden aanhaken. Het leerlingenaantal slonk van 444 leerlingen in 2009 naar ongeveer 400 leerlingen halverwege het afgelopen schooljaar. Volgens Van Noordenne genereert het Griendencollege weer een langzame groei: ,,Ons streven is in 2017 uit te komen op circa vijfhonderd leerlingen. We hopen dat er de komende vijf jaar ongeveer twintig leerlingen per jaar bij komen." Om een investeringsachterstand weg te kunnen werken heeft de school een eenmalige bijdrage van 187.000 euro gekregen van de gemeente. De gemeenteraad heeft daar in maart mee ingestemd. Het geld wordt gebruikt om een inhaalslag te maken op ICT-gebied en leerkrachten bij te scholen. De gemeente denkt ook mee over de toekomst. Met andere VMBO-scholen in de regio wordt een convenant gesloten. Het Griendencollege zal wellicht concessies moeten doen in het aanbod, maar wil in elk geval de richtingen Techniek en Zorg overeind houden.

advertentie
advertentie