Nieuw bij SWS: cliëntondersteuning

29 juli 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sinds een paar maanden is een nieuw onderdeel toegevoegd aan de poot Dienstverlening van de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht: Cliëntondersteuning. Op initiatief van de gemeente Sliedrecht, die dit project ook subsidieert, wordt aan mensen vanaf 23 jaar de mogelijkheid geboden deze hulp aan te vragen via het gemeentelijk WMO-loket.

Deze vorm van hulpverlening wordt in een aantal gevallen ingezet voor mensen die bij andere hulpverleningsinstellingen (MEE, Yulius, Maatschappelijk werk, Mantelzorgpunt, Schuldhulpverlening, Verslavingszorg et cetera) in begeleiding zijn. Ook mensen die daar geen hulp ontvangen maar wel behoefte hebben aan ondersteuning kunnen een beroep doen op cliëntondersteuning. Bij het WMO-loket wordt gekeken of cliëntondersteuning geschikt is voor de cliënt en de hulpvraag aansluit bij het aanbod. Als dit zo is, gaat Angela samen met hen aan de slag. De hulpverlening geschiedt op vrijwillige basis en is altijd kortdurend.

Angela Wagenmakers, medewerkster van SWS, heeft deze taak op zich genomen. Angela: ,,Ik neem het niet van de mensen over. Als cliëntondersteuner bied ik praktische hulp zodat zelfstandig kunnen functioneren en ik werk mee aan het voorkomen van sociaal isolement. We gaan uit van eigen Kracht. Zo leren mensen ontdekken wat ze zelf kunnen en hoe ze dingen aan kunnen pakken. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen''.

Dikwijls zijn het (opnieuw) aanbrengen van structuur (op tijd opstaan, klaarmaken van maaltijden op vaste tijden, plannen van taken, onderhoud van de woning), het vinden van een dagbesteding (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, scholing, arbeid) en het opbouwen van een sociaal netwerk (aangaan van contacten en het vragen van hulp aan mensen in de omgeving) belangrijke hulpmiddelen om weer zelfstandig te kunnen functioneren. ,,Ik bezoek hen gedurende enkele maanden tot een half jaar wekelijks of eens per 14 dagen en bespreek met hen wat is gerealiseerd en waar nog extra inzet bij nodig is. Daar maken we afspraken over. Zodra het mogelijk is bouwen we het contact weer af. Als meer gespecialiseerde hulp van belang is verwijs ik hen door naar die hulpverlening. Dan zijn de mensen voorbereid op een volgend traject", zegt Angela.

Voor deze vorm van hulp kan dus iedere inwoner van Sliedrecht van 23 jaar of ouder in aanmerking komen mits dit geïndiceerd wordt. Zij, maar ook hulpverleners, kunnen contact opnemen met Marijke Leendertse van het WMO-loket en de vraag voorleggen. Samen met hen bekijkt Marijke of cliëntondersteuning een goede hulpverleningsvorm kan zijn. Marijke is te bereiken via 0184 -495902. De hulp is onderdeel van het AWBZ-pakket, er wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

advertentie
advertentie