The Next Big Thing van Paul Rietveld

26 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

Hallo allemaal! Mijn naam is Paul Rietveld. Ik ben 24 jaar en woon in Sliedrecht. Toen ik gevraagd werd om over mijn grote passie te schrijven was de keuze snel gemaakt: natuur en wildlifefotografie! Fotografie is tegenwoordig een veel gehoorde liefde. Het is immers gemakkelijker dan ooit om voor een redelijke prijs aan een goede spiegelreflexcamera te komen. Een goede camera is echter niet een voorwaarde voor goede foto’s en dat motiveert me dan ook des te meer om net die ene foto te schieten waarbij men denkt: “wat een geweldige foto!”

Het begon enkele jaren geleden. Mijn vader kocht een digitale spiegelreflexcamera voor de trouwerij van mijn zus en het leek al snel alsof ik ermee vergroeid was. Ik las in boeken en op internet alles wat ik kon vinden rondom fotografie en struinde urenlang door de Biesbosch om foto’s te maken van alles wat maar los en vast zat.

De camera mocht ik meenemen naar Zuid-Afrika, waar ik voor vijf maanden verbleef voor mijn studie. Ik kwam hier in aanraking met natuur en wilde dieren zoals ik nog nooit had meegemaakt. Ik was altijd al een natuurliefhebber en ook vaak te vinden in de Nederlandse natuurgebieden, maar Zuid-Afrika was toch wel even wat anders. Hier begon mijn interesse en passie voor natuur en wildlife fotografie.

Terug in Nederland begon ik steeds meer met fotografie te doen. Ik ging gericht op zoek naar mooie locaties in Nederland om bepaalde natuur en wildlife te kunnen fotograferen. Ook de vakanties kwamen steeds meer in het teken van fotografie te staan. Natuurlijk is het fotograferen van witte haaien en cheeta’s geweldig, maar hier in Nederland zijn ook prachtige gebieden en dieren te vinden, zoals vossen, edelherten en (vis)arenden.

Het mooiste aan natuur en wildlife fotografie zijn de unieke momenten die je meemaakt. Het urenlang op de grond liggen en observeren van een prachtige vos is geweldig om mee te maken. ’s Ochtends vroeg een natuurgebied inlopen en op enkele meters afstand tientallen herten voor je zien wegspringen. Dit is in Nederland allemaal mogelijk, maar er zijn maar weinig mensen die beseffen dat het zomaar ‘om de hoek’ te vinden is.

Mijn mooiste moment van de afgelopen maanden was een lang gekoesterde wens: het fotograferen van wilde papegaaiduikers in de Schotse Hooglanden. Liggend in het gras vlogen er honderden van deze prachtige dieren over mij heen, landde naast mij op de kliffen en gaven mij de kans geweldige foto’s te schieten. Het was een dagtocht vanaf het vaste land van Schotland om er te komen, maar het was de inspanning voor die ene foto meer dan waard.

En ja, dan rest de vraag “wat wil ik hier verder mee doen”? Natuurlijk zou het geweldig zijn om in de toekomst mijn geld te kunnen verdienen met fotografie, maar de kans dat dit gebeurt is niet erg groot. Er zijn wereldwijd maar enkele fotografen die zo goed zijn dat ze er volledig van kunnen leven. Laten we dus klein beginnen. Mijn wens en Next Big Thing is om met een eigen foto in het National Geographic magazine te komen. Daarna gaan we op weg naar dé ultieme “Wildlife Photographer of the Year” competitie.

advertentie
advertentie