Afbeelding
Archief BDUmedia

Sliedrechts hondenpoep collectief

27 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De redactie van Het Kompas heeft een ingezonden brief gekregen waar een vies luchtje aan hangt . Een aantal Sliedrechters schrijft dat zij de jarenlange, stelselmatige overlast van hondenpoep zat is. ,,Vanaf nu gaan we verder dan de gemeenteraad. De afgelopen maanden heeft een team van Sliedrechters uit verschillende wijken gekeken welke mensen te beroerd zijn de smeersels van hun viervoeters op te ruimen. Dat heeft geleid tot een mooie adressenlijst. Komende periode zullen de door ons gecollecteerde hondendrollen een nieuwe bestemming vinden, namelijk in de tuinen van de veroorzakers. Best vervelend, maar misschien leert men er iets van."

Het Sliedrechts hondenpoepcollectief, zoals de actievoerders zichzelf noemen, bekritiseert het gemeentelijk handhavingsbeleid. ,,De BOA's waarschuwen alleen en delen in het uiterste geval een boete uit. In 2011 kwam het tot elf boetes en maar liefst vijf formele waarschuwingen!" Gemeentevoorlichtster Annelies van den Dool beaamt deze cijfers, maar vermeldt er wel bij dat ook zeven bekeuringen zijn uitgedeeld aan hondenbezitters die hun viervoeter los lieten lopen waar dat niet mag. De cijfers over 2012 kon ze nog niet achterhalen. De gemeente reageert later deze week op de kritiek en actie van deze inwoners, die al laten weten dat ze een eventuele sanctie voor lief nemen.

In de gemeenteraad zijn al eens kritische vragen gesteld over de handhaving van het hondenbeleid, maar dat dateert van ruim twee jaar geleden.

Hieronder volgt de volledige ingezonden brief:

Hondenpoep: Er is in Sliedrecht al veel over geschreven. Zelfs de lokale politiek windt zich er over op, om nog maar te zwijgen over de bewoners die dagelijks met deze vieze en ziekmakende overlast worden geconfronteerd. Een kleine moeite zou je zeggen: om de poep van je trouwe viervoeter bij het uitlaten netjes op te ruimen.

De bewering dat 95 procent van alle hondenbezitters te beroerd is om, conform wetgeving, de ontlasting van zijn of haar eigen hond op te ruimen, zit erg dicht tegen de waarheid. Ga in de avond maar eens een rondje wandelen. Zodra het schemert, wordt de kans om betrapt of aangesproken te worden kleiner en laat men de poep graag voor een ander liggen.

Iemand op zijn gedrag aanspreken is in deze maatschappij geen optie meer. Onlangs liep ik met mijn kinderen naar school terwijl iemand de drol van zijn hond op het voetpad naar school achterliet. ,,Eh, meneer: zou u dat niet eens opruimen zoals het hoort?" ,,Waar bemoei jij je mee, zal ik je kop eens even verbouwen." Daar sta je dan met je kinderen, vrezend voor de gedachte dat je een volgende keer een mes tussen je ribben hebt. Dat is toch vreemd agressief gedrag voor mensen die je buren zijn en waar je op een ander moment een vriendelijk praatje mee maakt?

Zijn die mensen dan van zichzelf vies ingesteld of lijkt dat maar zo, vroegen wij ons af? Een bezoek aan één van de vele honden-losloop-gebieden die Sliedrecht telt, laat zien dat dáár geen drol ligt! Het eigen nest bevuilt men dus niet snel maar het is blijkbaar prima om anderen met de troep te laten zitten. Wellicht vindt men het gewoon een fijne gedachte dat al die pappa's en mamma's regelmatig de poep onder de schoenen van hun kinderen moeten verwijderen?

Het is natuurlijk "leuk'' dat er Buitengewoon Opsporings Amtenaren zijn die waarschuwen en in het uiterste geval een boete uitdelen. In 2011 kwam het tot elf boetes en maar liefst vijf formele waarschuwingen!

Een aantal Sliedrechters is de jarenlange stelselmatige overlast van hondenpoep zat en gaat vanaf nu verder dan de gemeenteraad. Na het praten en het schrijven gaan we nu iets doen.

Afgelopen maanden heeft een team van Sliedrechters uit verschillende wijken gekeken welke mensen te beroerd zijn om de smeersels van hun viervoeters op te ruimen. Dat heeft geleid tot een mooie adressenlijst. Komende periode zullen de door ons gecollecteerde hondendrollen (was echt een vies werkje!) een nieuwe bestemming vinden, namelijk in de tuinen van de veroorzakers. Best vervelend natuurlijk maar misschien leert men er iets van! Het bijkomende voordeel is dat de wandelpaden, fietspaden en openbare gebieden hierna weer poep vrij zijn. Misschien is het een idee om de volgende protestmars langs een fraai stukje poepvrij Sliedrecht uit te zetten.

Natuurlijk is het niet goed wat we doen. We zouden het graag anders zien maar we zijn ten einde raad. Uiteraard zal er een boete op staan maar ach, bij elf boetes in een jaar wordt dat nog een hele kluif om ons voor een dergelijke overtreding te sanctioneren.

Met vriendelijke groet,

Het Sliedrechts hondenpoep collectief

advertentie
advertentie