Agressieveling mag afkoelen in gevangenis

27 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

Treincontroleur slachtoffer fysiek en verbaal geweld

SLIEDRECHT - ,,Als mensen mij normaal behandelen, is er niets aan de hand", snauwde de 28-jarige J.B. uit Sliedrecht maandagmiddag de politierechter toe. Hij maakte zich niet geliefd met zijn agressieve gedrag en kreeg aan het eind van de zitting van de rechter te horen dat hij twee weken achter de tralies mag afkoelen. Reden: fysiek en verbaal geweld tegen een treinconductrice in zijn woonplaats.

De advocaat pleitte voor een boete en/of werkstraf voor zijn cliënt. ,,Een gevangenisstraf werkt contraproductief. Hij werkt sinds een paar maanden als vrachtwagenchauffeur en heeft zijn leven op de rit staan. Zijn schulden zijn nagenoeg afgelost." De rechter had daar geen boodschap aan. ,,Hij had stil moeten staan bij de gevolgen. In oktober 2010 heeft hij een voorwaardelijke celstraf van twee weken gekregen vanwege een geweldsdelict. Terwijl zijn proeftijd nog liep, is hij weer in de fout gegaan. We stellen in Nederland niet voor niets voorwaardelijke straffen vast." De uitspraak kwam overeen met de eis die de officier van Justitie had neergelegd. Het Openbaar Ministerie had de conclusie getrokken dat de Sliedrechter zichzelf niet goed in de hand heeft. Voor wie de zitting bijwoonde wekte dat geen verbazing. B. maakte een ronduit agressieve indruk en had daardoor de schijn tegen. Sowieso leek hij weinig kans te maken op een voor hem positieve uitspraak. De aangifte van het vrouwelijke slachtoffer, die bij de zitting aanwezig was en een verklaring voorlas, werd ondersteund door de verklaring van twee onafhankelijke getuigen. Zij waren 13 april 2012 getuige van het feit dat de vrouw, die als bijzonder opsporingsambtenaar werkzaam is voor Arriva, door B. zowel fysiek als verbaal werd belaagd. ,,Ik voer mijn werk serieus uit. Dit incident ontneemt de vreugde die ik in mijn werk heb en tast mijn gevoel van veiligheid aan." Ze heeft geen letsel opgelopen noch psychische schade overgehouden en diende geen vordering in. De Sliedrechter hoeft geen schadevergoeding te betalen, maar moet wel veertien dagen zitten om stoom af te blazen. Na de uitspraak liep hij woedend de rechtszaal uit. De rechter adviseerde het slachtoffer vervolgens nog even te blijven zitten. Om te voorkomen dat hij haar wellicht weer aan zou vliegen.

Toen hij op 13 april staande werd gehouden door de treincontroleur omdat hij geen kaartje had, bedreigde hij haar met de woorden dat hij haar zou pakken als ze geen uniform aan had. Ook greep hij haar bij de keel en trapte hij tegen haar benen terwijl hij op het Sliedrechtse perron in bedwang werd gehouden door twee personen die later haar aangifte hebben bevestigd. ,,Ze konden niet precies horen wat hij heeft gezegd, maar wel dat hij verschrikkelijke dingen in de mond nam en bedreigingen uitte." De advocaat wees erop dat B. haar stropdas beet pakte en dat dit wezenlijk anders is dan iemand bij de strot grijpen. Ook zou hij niet hebben geprobeerd haar vingers om te draaien. De rechter hechte meer waarde aan de verklaringen van het slachtoffer en de getuigen. De Sliedrechter, die de tenlastelegging ontkende en omdraaide ('ik heb alleen gezegd dat ze van me af moest blijven', 'zij pakte mijn kraag beet om me terug in de trein te zetten') maakte door zijn agressieve houding geen geloofwaardige indruk. Vlak voor het verlaten van de zaal riep hij kwaad in hoger beroep te zullen gaan.

advertentie
advertentie