Floris van Rekom is klaar voor nieuwe uitdaging

28 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ver weg van huis en haard bereidt volleyballer Floris van Rekom zich voor op een nieuw seizoen, dat weer een nieuw hoofdstuk in gaat luiden van zijn tot dusver prachtige carrière. De 21-jarige Sliedrechter maakt dit seizoen deel uit van de selectie van Sir Safety Perugia, nieuwkomer in de sterkste competitie van Europa, de Italiaanse serie A1. Een bijzonder opmerkelijke stap voor de talentvolle passer-loper, die in 2009 de overstap maakte van Sliedrecht Sport naar de twaalfvoudige Nederlandse kampioen Dynamo Apeldoorn en nu klaar zegt te zijn voor een volgende stap. ,,Het is voor mij duidelijk, dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging in mijn sportieve loopbaan. Met alle respect, maar na een aantal seizoenen op het hoogste niveau heb ik het gevoel in Nederland te zijn uitgeleerd, en wil ik het graag iets hoger opzoeken.''

Door Wim van Mourik

Via zaakwaarnemer en oud international Guido Görtzen werden de al enige tijd sluimerende contacten met Perugia nieuw leven ingeblazen en werd al vroeg in de zomer de overgang naar Italië concreet gemaakt. ,,De belangstelling van Perugia bleek al gedurende de zomer van 2011 toen hun scouts mij hebben gevolgd bij wedstrijden van het nationale team. De ploeg speelde toen nog in de serie B en zijn in het vorig seizoen via het kampioenschap gepromoveerd naar de hoogste afdeling. Ik heb Guido Görtzen al tijdens het vorig seizoen aangegeven, dat ik deze zomer graag mijn grenzen wilde verleggen en toen is het allemaal vrij snel gegaan."

Floris van Rekom krijgt in Italië gezelschap van spelverdeler Yannick van Harskamp die overkomt vanuit het Belgische Maaseik. ,,Yannick ken ik van de selectie van Oranje en het is een prettig gevoel om te weten dat je daar niet de enige Nederlander bent. Ik heb weliswaar mijn eerste lessen Italiaans achter de rug, maar zo af en toe je eigen taal te kunnen spreken is en blijft natuurlijk best wel fijn."

Van Rekom kan zich momenteel volledig concentreren op de voorbereiding van het Italiaanse seizoen, want in tegenstelling tot Van Harskamp maakt hij momenteel geen deel uit van de nationale selectie. Ofschoon hij het prefereert daar niet te veel over uit te wijden, steekt het duidelijk binnen zijn ambities. ,,Het is duidelijk, dat het afgelopen seizoen niet het meest succesvolle jaar is geweest. Een schouderblessure heeft mij lang aan de kant gehouden en dan raak je ongewild toch de aansluiting, met name met de nationale selectie, kwijt. Op dit moment speelt Nederland kwalificatie wedstrijden voor de World League en natuurlijk is het jammer, dat ik daar niet bij ben."

De afgelopen zomermaanden heeft Floris benut om alvast sfeer te proeven in de Italiaanse stad, gelegen in de provincie Umbrië, ten zuidoosten van Florence en ten noordoosten van de hoofdstad Rome. ,,Het is een prachtige stad met ruim 160.000 inwoners, waaronder heel veel studenten, want de eeuwenoude Universiteit van Perugia is alom bekend. De meeste spelers van de selectie van Sir Safety Perugia zijn ondergebracht in een mooi appartementencomplex en er is hier heel veel te zien en te beleven."

De selectie van Sir Safety Perugia is internationaal, waarbij diverse spelers de afgelopen zomer ook actief waren bij de Olympische Spelen in Londen. Naast de beide Nederlanders Van Rekom en Van Harskamp beschikt de debutant in de serie A1 ook over volleybaltoppers als Schwarz (Duitsland), Petric (Servië), Vujevic (Montenegro) en de Australiër Thomas Edgar. ,,Prettige bijkomstigheid is, dat niemand dit seizoen kan degraderen uit de serie A en dat neemt natuurlijk wel behoorlijke druk weg. Mijn eerste indrukken zijn positief. Hier speelt zich natuurlijk alles af op een hoger niveau dan ik gewend was in Sliedrecht of Apeldoorn. Volleybal in Italië is "big business''! Gelukkig zijn de belangen van de spelers nu beter geregeld, want het kon je een paar jaar geleden zomaar gebeuren dat bij mindere resultaten je ook financieel danig in de verdrukking kon komen."

Floris van Rekom kijkt reikhalzend uit naar de start van de competitie op 7 oktober, wanneer de uitwedstrijd tegen Andreoli Latina op de agenda staat. ,,Ik heb er ongelofelijk veel zin in, maar ik zal zeker ook dingen gaan missen, die jarenlang zo vertrouwd waren. Het is nu niet mogelijk om tussendoor even langs te wippen in De Stoep, waar ik zoveel mensen ken. De gemoedelijkheid en de warmte van Sliedrecht Sport heb ik nu ingeruild voor een meer professioneel milieu, waarbij het ook wel weer mooi is om voor zalen met een paar duizend "tifosi'' te kunnen spelen. En ook voor mijn ouders ligt Perugia natuurlijk een stukje verder weg dan Apeldoorn, maar ik weet zeker dat zij bij gelegenheid zeker eens langs zullen komen om te kijken hoe die kleine (1.97 m, red.) het daar doet, haha!"

advertentie
advertentie