Gemeenteraad wil meer startersleningen

29 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op het collegevoorstel om net als in het verleden gemeentelijke startersleningen te verstrekken werd dinsdagavond eensluidend positief gereageerd. Het voorstel zal dan ook in de besluitvormende vergadering op dinsdag 25 september worden aangenomen. Wat echter niet betekent dat het niet verder wordt besproken. De VVD-fractie zou nog wel een onsje meer willen. Eventueel ten koste van de duurzaamheidsleningen die de gemeente ook verstrekt en waarvoor weinig animo is. ,,Maar dat komt omdat burgers daar weinig tot niets van weten", diende Hanny Visser-Schlieker van PRO Sliedrecht de liberalen van repliek. ,,Ik vraag me af wat het aantal aanvragen zou zijn als de gemeente nu eens goede reclame zou maken zodat mensen niet in de veronderstelling zijn dat ze een duurzaamheidslening alleen kunnen gebruiken voor giga-investeringen, zoals dubbele beglazing."

Het verstrekken van startersleningen is via de gemeentelijke website en de gemeentepagina regelmatig onder de aandacht gebracht. Er is in de gemeentebegroting een potje gevonden van 210.000 euro. Hiermee kunnen zeven starters op weg worden geholpen. Rien Visser (SGP-ChristenUnie) zei, overigens niet in zoveel woorden, dat een beetje karig te vinden: ,,Het zou fijn zijn als we wegen kunnen vinden om het budget te verhogen. Het volledige bedrag overhevelen uit het potje voor duurzaamheidsleningen, zoals de VVD voorstelt, gaan we niet zomaar mee akkoord. Daar willen we eerst kritisch naar kijken want dat is toch wel een hele stap." Visser wees erop dat de gemeente geruime tijd geen startersleningen heeft verstrekt omdat de financiën niet voorhanden waren. ,,Helaas is hierdoor een aantal inwoners tussen de wal en het schip gevallen." Visser-Schlieker droeg een oplossing aan: ,,De meeste starters beginnen binnen drie jaar met aflossen. Dan wordt het potje automatisch weer gevuld en kunnen weer andere starters worden geholpen."

CDA-raadslid Joop de Vries refereerde aan de bewoner van de Julianastraat die net daarvoor had ingesproken. Volgens hem voelen de 22 bewoners in zijn straat, die dit jaar is opgeleverd (het betreft de eerste fase van de herstructurering van de Oude Uitbreiding West), zich genept omdat ze vast zitten aan energiecontract waardoor ze maandelijks 65 euro meer betalen dan nodig is. Een andere leverancier kan het veel goedkoper aanbieden. ,,Op jaarbasis ben je 780 euro duurder uit. Op twee euro na precies het bedrag van de startersubsidie die we van de gemeente ontvangen. Overigens vragen we niets van de gemeenteraad - de oplossing ligt niet hier - maar willen we de gemeente wel informeren dat op deze manier het verstrekte geld als sneeuw voor de zon verdwijnt."

advertentie
advertentie