Column Leon Boer: 'Hondenpoep'

4 september 2012 om 00:00 Nieuws

In het Kompas van vorige week stond een veel besproken ingezonden brief van het zogenaamde hondenpoep collectief. Ik heb lang getwijfeld, maar ga het nu toch doen: reageren!

Sinds een week of vier ben ik de trotse baas van een hond. Dat betekent dat ook ik tegenwoordig te maken heb met hondenpoep en mij persoonlijk aangesproken voel.

Ik hou er niet zo van als mensen anoniem hun mening geven en bedreigingen uiten. In de brief beweren de hondenpoep-haters dat 95 procent van de eigenaren de poep van hun zo geliefde viervoeter niet opruimt. Persoonlijk ken ik eigenlijk alleen maar mensen die 95 procent van de drollen van hun hond gewoon netjes opruimen! Die paar drollen waar het niet lukt, liggen op plaatsen waar je niet bij kunt of als een keertje je zakjes op zijn. Mijn hondje was, van de stress die ze had opgelopen in het asiel, de eerste dagen aan de diarree. Daar sta je dan met je goede bedoelingen en je plastic zakje...

Het collectief schrijft ook dat het voor ouders vervelend is als hun kinderen met poep onder hun schoenen thuiskomen. Natuurlijk is dat zo! Ze gaan alleen voorbij aan het feit, dat het diezelfde kinderen zijn die je van de sokken rijden door op de stoep te fietsen. En dat het diezelfde kinderen zijn die op de bekende hangplekken in Sliedrecht zo veel troep achterlaten, dat de gemeentereiniging dat elke dag moet schoonmaken. Dat betalen wij ook met elkaar toch? Dat maakt het anonieme gepeupel in mijn ogen dan ook kortzichtig. Dreigen met vandalisme in de vorm van poepgooien is dan ook een oplossing die goed past bij deze ondoordachte actie. Deze mensen kunnen bij mij wel persoonlijk reageren trouwens omdat ik gewoon mijn naam onder dit stuk zet! Eigenlijk hoop ik dat ze dat doen, zodat ik kan zien wie er nu verantwoordelijk is voor deze brief.

Ik zie het trouwens al voor me. Loop je nietsvermoedend met je hond een rondje door Sliedrecht, staat er achter elke boom één van de leden van dit collectief te kijken of jij je poepzakje wel gebruikt! Buiten dat ik dat een nogal beangstigende gedachte vind, is het ook strafbaar. Mijn voorstel: Neem een hond en geef het goede voorbeeld!

Wat ik mij verder ook nog afvraag... (ik ben nogal praktisch ingesteld): hoe zal het collectief dat dan doen bij overtreders die in een flat wonen? Moet de rest van de bewoners er dan overheen stappen op de galerij? Natuurlijk sta ook ik liever niet in een drol. De meeste drollen liggen bij mij trouwens in de achtertuin, maar daar is een kat uit de buurt verantwoordelijk voor. Dat kan het volgende agendapuntje zijn!

Laten we dit op een leuke manier oplossen en nu eens een keertje niet de goede onder de kwade laten lijden. Laten we tolerant zijn naar elkaar en elkaar helpen. Natuurlijk mogen we ook kritisch zijn, maar doe dat dan niet anoniem en in het geniep. Laten we met zijn allen zorgen dat Sliedrecht nog schoner en leuker zal worden. Anoniem schelden en dreigen, zal nooit betere levensomstandigheden als gevolg hebben. Dit soort acties lokt agressie uit en werkt vaak averechts. Ik neem aan dat dit ook niet de bedoeling is geweest van de briefschrijvers.

Zo is het wel weer genoeg. Mijn hondje moet er nodig uit. Jammer dat het regent, maar dat verkleint wel de kans om door een collectieve poep-opruim-controleur betrapt te worden. Ik heb liever geen stront aan de knikker namelijk. Dat dan weer niet...

advertentie
advertentie