Provincie doet aangifte tegen DuPont vanwege jarenlange lekkage

12 september 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - DuPont wil in 2014/2015 een emissiereductie bewerkstelligen. Tijdens een onderzoek hiernaar, dat in opdracht van het Dordtse concern werd uitgevoerd, werd in de Viton-fabriek op het terrein een lekkage geconstateerd. Hierdoor wordt de maximaal toegestane uitstoot van de chemische stof hexafluorpropeen, dat ademhalingsproblemen kan veroorzaken, jaarlijks met vijftig procent overschreden. DuPont heeft hiervan op 21 augustus melding gedaan bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Vorige week vrijdag kreeg het bedrijf van de provincie te horen dat zij de omissie zeer serieus neemt en aangifte heeft gedaan. DuPont is dringend verzocht de Viton-fabriek, die vanwege een op donderdag 6 september geconstateerde bedrijfsstoring stil ligt, buiten werking te laten.

Informatiebijeenkomst

,,DuPont heeft hier gehoor aan gegeven", zo is te lezen in het bericht dat de provincie Zuid-Holland dinsdag op haar website heeft gepubliceerd. Omwonenden uit Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht ontvingen een dag later een brief waarin staat vermeld dat DuPont heeft aangegeven de installatie niet eerder in bedrijf te nemen dan nadat de gezondheidskundige risico's in kaart zijn gebracht en de provincie hiermee akkoord kan gaan. Omwonenden en andere bewoners die willen weten wat er aan de hand is worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst die vanavond wordt belegd in het regiokantoor aan de Noordendijk in Dordrecht.

De provincie laat alvast weten dat DuPont na de constatering van de lekkage een berekening heeft gedaan waaruit blijkt dat in een worst case-situatie op tweehonderd meter geen gezondheidsschade valt te verwachten. Hieruit trekt het bedrijf de conclusie dat in de leefomgeving geen gezondheidsproblemen zijn te verwachten. In opdracht van DuPont wordt, zo meldt de provincie, nader onderzoek verricht naar mogelijke gezondheidsrisico's. De uitkomsten worden in opdracht van de provincie gevalideerd door het RIVM. In de loop van volgende week zijn de resultaten bekend.

'Zware categorie'

Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven, die zich vanwege het lopende TNO-onderzoek naar asbeststort op de nabij Dupont gelegen afvalberging al een tijdje niet roert, vraagt zich af of het weer niet tijd wordt actie te voeren. ,,De stof die al die jaren is uitgestoten zonder dat iemand het wist, valt onder een categorie waar de zwaarst giftige en mogelijk kankerverwekkende stoffen toe behoren volgens de Nederlandse Emissie Richtlijn", aldus voorzitter Leo van Andel, die stelt dat de monitoring door het bedrijf zelf ernstig tekort heeft geschoten en dat de provinciale handhaving niet heeft gedeugd. Op 16 april legde hij zowel de directeur van DuPont als de directeur van de omgevingsdienst het vuur na aan de schenen tijdens een hoorzitting in De Lockhorst waarin werd gesproken over de herziening van de vergunning. Tijdens de informatiebijeenkomst vanavond in het regiokantoor (aanvang om 17.00 uur) wordt ook informatie gegeven over de vergunningprocedure. De provincie gaf destijds aan voornemens te zijn de door DuPont aangevraagde aanpassing van de vergunning te honoreren. De werkgroep maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen productie-uitbreiding. Volgens DuPont streeft het bedrijf weliswaar een hogere productie na, maar met lagere emissies.

advertentie
advertentie