Afbeelding

'Aanmatigend en beledigend'

19 september 2012 om 00:00 Nieuws

Advocaat wijst

hele gemeente-

cultuur terecht

SLIEDRECHT - Het contrast was groot. Nadat de officier van Justitie dinsdagmiddag maar een aantal minuten nodig had om de rechters te vertellen waarom een voormalige topambtenaar van de gemeente Sliedrecht (hij werd op 1 juli 2011 ontslagen) schuldig is aan geldverduistering, stak de advocaat een pleidooi af van bijna een uur. Hij haalde er van alles bij. Niet eens zozeer om zijn cliënt vrij te pleiten, maar meer om een totaalplaatje te schetsen. ,,In wezen staat de hele Sliedrechtse gemeentecultuur terecht." Oud-burgemeester Martin Boevée kwam min of meer in het beklaagdenbankje te zitten. Hij zegt de beschuldigingen aan zijn adres hoogst aanmatigend en beledigend te vinden.

Door Erik de Bruin

De raadsman sprak over een cultuur van Verdeel en Heers: ,,Dat hing nauw samen met de persoon van de burgemeester. Hij nam vaak het voortouw en liet zich niet hinderen door procedures. Het móest gebeuren, links- of rechtsom! Boevée was dominant en nam het niet zo nauw met de regels." De advocaat baseert deze beschrijving mede op de tien getuigen die hij de afgelopen maanden heeft gesproken. Zijn cliënt moest al op 7 februari voorkomen. De zaak werd echter voor onbepaalde tijd aangehouden en kwam pas vorige week, zeven maanden later, weer op de rol te staan. Toen de raadsman zijn pleidooi mocht afsteken leek het alsof een andere verdachte in de beklaagdenbank zat. De meeste beschuldigingen gingen naar de toenmalige burgervader, die vorig jaar september na uitvoerig KPMG-onderzoek is vrijgepleit van alle verdenkingen aan zijn adres dat hij met geld van het Baggerfestival zou hebben gesjoemeld.

'Bijzondere verklaring'

De vroegere loco-secretaris en manager Bestuurszaken en Veiligheid, die ook secretaris en de grote regelneef was in het stichtingsbestuur van het Baggerfestival, heeft zich volgens de gemeente, die hem na extern onderzoek heeft ontslagen, en het Openbaar Ministerie hier wel aan bezondigd. Volgens de officier van Justitie staat onomstotelijk vast dat de 52-jarige C.M. verschillende keren geld heeft verduisterd waarbij in totaal 39.000 euro is verdwenen: ,,De verdachte vertelt niet waarvoor het opgenomen geld is gebruikt en aan welke personen het is overgemaakt. Niemand heeft verklaard dat contante betalingen nodig waren en dan is er ook die toch wel heel bijzondere verklaring dat hij eerst duizend euro opnam met een pas van de gemeente en drie minuten later hetzelfde bedrag op zijn eigen rekening stortte. Máár dat zou contant geld zijn geweest dat hij van familieleden had gekregen."

'Voorschotten betalen'

Aan de toonzetting was te horen dat hij dit moeilijk of beter gezegd niet kon geloven. De officier zei een gevangenisstraf een stap te ver vinden: ,,Hij is zijn baan al kwijtgeraakt, wat in mijn ogen terecht is. Als ambtenaar dien je integer te zijn en behoor je niet te sjoemelen. Ik eis een maximale werkstraf van 240 uur. Als signaal naar de maatschappij verzoek ik de rechtbank hem ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen van negen maanden.” De verdachte werd door alle drie de rechters aan de tand gevoeld. Ofschoon hij zich niet beriep op zijn zwijgrecht zijn ze niet veel wijzer geworden. Waar het op neerkwam is dat wat hij deed heel gangbaar was. Alles was ten gunste van het Baggerfestival. Met het opgenomen geld werden voorschotten betaald. Het geld zou vanzelf terugvloeien, zoals in andere jaren ook was gebeurd. Ditmaal stokte dat echter omdat het Baggerfestival in 2010 geen doorgang vond en een jaar doorgeschoven zou worden. Aldus M.

'Incorrecte beweringen'

,,Het was een moeras van financiële ondoorzichtigheid", zo omschreef zijn advocaat. ,,Of om het op z’n Hollands te zeggen: de boekhouding was een zooitje. Dit heeft uiteindelijk iedereen opgebroken, maar mijn cliënt is de enige voor wie het strafrechtelijke gevolgen heeft. Hij wordt als zondebok naar voren geschoven terwijl het de gemeentelijke praktijk was. Het Baggerfestival was hét feestje voor de inwoners van Sliedrecht. Daadkracht ging boven zorgvuldigheid. Kon het niet linksom, dan rechtsom! Mijn cliënt werd door de burgemeester en de financial controller van de gemeente gevraagd een nepfactuur te regelen omdat een financiële onderbouwing moest worden gevonden voor een bedrag dat niet kon worden verantwoord (M. is de enige die dit beweert, red.). Er werd veel meer geld uitgegeven dan het krediet van 24.500 euro dat de gemeenteraad voorafgaand aan het evenement beschikbaar stelde. De gemeente betaalde jarenlang facturen die Stichting Baggerfestival had moeten betalen." ,,Onzin", reageert Martin Boevée. Hij zegt het hoogst aanmatigend en beledigend te vinden dat deze beschuldigingen zijn geuit in een openbare rechtszitting: ,,Het zijn incorrecte beweringen. Verrekeningen hebben altijd op correcte wijze plaatsgevonden. Een jaar geleden ben ik door KPMG vrijgepleit. Ik ben er niet van gediend dat zomaar zulke kwalijke beweringen worden gedaan. Dat ik dominant ben herken ik me niet in. Dat ik het niet zo nauw neem met de regels is bezijden de waarheid. Ik ga ervan uit dat mensen te goeder trouw handelen."

De verdachte heeft tijdens de politieverhoren verklaard zakelijk geïsoleerd te zijn geraakt en grote reputatieschade te hebben geleden. Hij heeft ruim een jaar na zijn ontslag bij de gemeente Sliedrecht nog geen ander werk gevonden.

advertentie
advertentie