Kobus Kalis dag in Baggermuseum

19 september 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op woensdag 26 september is het 120 jaar geleden dat Jacobus Johannis Kalis werd geboren in Sliedrecht. Kobus Kalis wordt gezien als een markante Sliedrechter die een opmerkelijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Boskalis in Nederland en ver daar buiten.

Kobus Kalis werd geboren op 26 september 1892 in Sliedrecht en hij overleed toen hij 96 jaar oud was op 8 juni 1989 in Genève. Al op jonge leeftijd kwam Kobus Kalis in dienst van Baggermaatschappij Kraaijeveld & Van Noordenne, het bedrijf dat later Boskalis werd. In het boek "Het verjaagde water'' van de auteur A. den Doolaard komt Kobus Kalis voor onder de naam Berend Bonkelaar. In dit boek wordt hij afgeschilderd als de drooglegger van Walcheren kort na de Tweede Wereldoorlog. Later vestigde Kalis zich in Engeland waar hij leiding gaf aan de Westminster Dredging Company. Zelfs op zijn 65e richtte Kobus Kalis nog de Beaver Dredging Company op in Canada en een jaar later Westminster Dredging Australia. Kobus Kalis was een krachtige ondernemer en leefde met zekere Bourgondische inslag. Van hem is bekend dat hij het gebruik van gespierde taal niet schuwde.

Het Nationaal Baggermuseum schenkt op woensdag 26 september aandacht aan deze Sliedrechter die een vooraanstaande positie bekleedde in de baggerwereld. Alle bezoekers aan het Baggermuseum die luisteren naar de naam Kobus, Jacobus, Jacoba, Coba, Coby of de familienaam Kalis dragen krijgen gratis koffie/thee met een baggermolenkoekje.

advertentie
advertentie