Afbeelding

'Samenwerken kan, samengaan is uit den boze'

25 september 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Buurgemeente Hardinxveld-Giessendam kiest de komende twee maanden zijn bestuurlijke toekomst. In opdracht van de gemeenteraad heeft waarnemend burgemeester Bert Blase zich de afgelopen maanden breed georiënteerd en een notitie geschreven. De raad zal een keuze moeten maken uit zes samenwerkingsvormen. Samenwerking met de Drechtsteden scoort het hoogst, met Sliedrecht als goede tweede. Aldus de bevindingen van Blase, die erom wordt geroemd dat hij na zijn aanstelling als eerst gemeentesecretaris en later burgemeester Alblasserdam (Hardinxveld doet hij er tijdelijk bij) stevig in de Drechtsteden heeft gepositioneerd zonder dat het dorp zijn zelfstandigheid volledig is kwijtgeraakt. Hoewel de bal bij de oosterburen ligt wordt ook van Sliedrecht verlangd dat zij zich politiek uitspreekt. Dat zal gebeuren op donderdag 15 november als in Hardinxveld wordt gedebatteerd met raadsleden uit Sliedrecht en Gorinchem. Het Kompas peilde alvast de gedachten van verschillende partijen.

Door Erik de Bruin

Het is niet moeilijk te raden wat zij van gemeentelijke samenwerking vinden. Toen begin dit jaar in de gemeenteraad over de toekomst van Sliedrecht werd gediscussieerd stelden de SGP-ChristenUnie en het CDA dat Sliedrecht conform het raadsprogramma dat na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 is opgesteld meer op zoek moet gaan naar vormen van samenwerking met Hardinxveld-Giessendam, dat echter buiten de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden valt. ,,Daar zitten wij juist stevig in verankerd”, zegt Jos van Gameren van de PvdA. ,,We werken al op allerlei gebieden samen in Drechtsteden-verband. Sliedrecht wil zijn bestuurlijke zelfstandigheid behouden, maar groeit de komende jaren wel toe naar een regiegemeente waarbij je steeds meer taken gemeenschappelijk laat uitvoeren. Daarbij ligt het voor de hand in eerste instantie naar intensivering van het huidige samenwerkingsverband te kijken. Hardinxveld kan daarbij aansluiten, maar dat moet ze zelf weten. Grootschalige samenwerking met alleen Hardinxveld-Giessendam ziet onze fractie niet zitten. Je gaat dan heel veel overhoop halen, dat moet je in deze tijd niet willen.”

Hanny Visser-Schlieker van PRO Sliedrecht stelt dat de gemeente in het verleden bewust voor participatie in de Drechtsteden heeft gekozen: ,,Zowel Hardinxveld-Giessendam als Sliedrecht hebben zelfstandigheid hoog in het vaandel staan. Samengaan is dus geen optie. ‘Wat hebben wij Hardinxveld dan nog te bieden?’, vraag ik me af. Het enige alternatief is dat zij toetreedt tot de Drechtsteden. Maar dat is niet onze taak. Wij hoeven Hardinxveld niet te vertellen wat ze moet doen.”

,,Het initiatief ligt bij Hardinxveld”, beaamt CDA-raadslid Vincent Prins. ,,Als zij wil wil toetreden tot de Drechtsteden hebben we daar geen bezwaar tegen, maar samenwerken is wel iets anders dan samengaan. Wij willen zelfstandig blijven. Samenwerken is prima, ook als het buiten de Drechtsteden om is, maar dan moet het wel een meerwaarde hebben voor Sliedrecht.”

Visser-Schlieker zegt zichzelf er nog geen beeld bij te kunnen vormen: ,,Om eerlijk te zijn zie ik het nog niet voor me. Los dan van op zichzelf staande projecten zoals verbreding van de A15. Daarmee kun je elkaar helpen.”

advertentie
advertentie