Afbeelding

Teleurstelling om afgelasting autoshow

27 september 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ondernemers houden van snel schakelen. Zeker autohandelaren. Een dus regelden ze in volle vaart binnen een paar dagen een evenement ter aanvulling op het Korenfestival: een autoshow in de Kerkbuurt. Maar voor het feest kon losbarsten moesten de ondernemers vol op de rem. De gemeente verleende geen vergunning en deelde de ondernemersvereniging mee dat de organisatie een dwangsom van 2500 euro kon verwachten als het evenement toch doorgang zou vinden en dat de voertuigen dan weggesleept zouden worden. Een gesprek donderdag tussen burgemeester Van de Vondervoort en de initiatiefnemers mocht niet baten. De autoshow was van de baan.

,,Het enige wat wij wilden was het evenement, het Korenfestival, nog mooier maken en breder trekken. En tegelijk de Kerkbuurt-ondernemers én de autodealers een economische "boost" geven", vertelt Bart Baars, voorzitter van de Ondernemersvereniging Kerkbuurt. ,,Het idee voor een autoshow kwam zondag 16 september spontaan op en een dag later hadden we al acht Sliedrechtse dealers enthousiast. Dinsdag 18 september ging de brief naar de gemeente met het verzoek de vergunning, die we al hadden voor het Korenfestival, uit te breiden om de autoshow te realiseren. We wisten dat het officieel kort dag was, maar hoopten op souplesse van de kant van de gemeente om de lokale ondernemers te steunen."

Die steun kwam er niet. Donderdag 20 september ontving de ondernemersvereniging een brief dat de vergunning niet uitgebreid kon worden omdat de aanvraag na de officiële termijn binnen was. ,,We hebben meteen zoveel mogelijk mensen in de Sliedrechtse politiek gebeld, waaronder de wethouders, in de hoop dat er nog wat te regelen viel. In de tussentijd gingen we gewoon door met onze voorbereidingen."

Tót dinsdag 25 september toen de ondernemersvereniging per bode een brief ontving van burgemeester Van de Vondervoort. Daarin stelt zij dat de autoshow een ander evenement betreft dat het Korenfestival waarvoor dus acht weken van te voren een aparte vergunning aangevraagd had moeten worden. Dit in verband met de voorbereiding van het besluit en bekendmaking hiervan op de gemeentepagina's in Het Kompas, zodat mensen eventueel bezwaar in kunnen dienen. Letterlijk staat er verder: ,,U bent over dit besluit meerdere keren telefonisch op de hoogte gesteld. U heeft verschillende ambtenaren telefonisch benaderd en geprobeerd druk op hen uit te oefenen. U heeft daarbij aangegeven voornemens te zijn het evenement toch doorgang te laten vinden en "er niet meer onderuit te kunnen". Op grond van bovenstaande heb ik besloten u een preventieve last onder dwangsom op te leggen van 2500 euro indien u de autoshow toch organiseert. Deze dwangsom geldt ook voor de voorbereiding van het evenement."

Met deze brief is Bart Baars direct naar de autodealers gegaan. ,,Ik vond niet dat ik ze dit per mail kon mededelen. Ik ben persoonlijk bij alle acht langs gegaan. Nou, ik heb wel van ze leren vloeken, hoor."

Donderdagmorgen togen Baars, Eddy Hoogendoorn en centrummanager Ron Uyldert naar het gemeentehuis voor een laatste gesprek met Van de Vondervoort. ,,Het was een net gesprek, maar het heeft niets opgeleverd. De burgemeester hield vast aan de regels voor vergunningverstrekking en was niet gevoelig voor het argument ondernemers te helpen. Ze haalde letterlijk haar schouders op."

Even later stapte Rien Mudde over de drempel van het gemeentehuis. De organisator van het Korenfestival was erg teleurgesteld en hoopte met een smeekbede de burgemeester nog over de streep te trekken. ,,Dit slechte nieuws is mij behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. Wij waren juist zo blij met dit enthousiaste initiatief van de ondernemers. Het was zo'n mooi voorbeeld van hoe je tegenwoordig met gemeenschappelijk partnerschap dingen kunt bereiken. De cultuur heeft het moeilijk, de economie zit in een recessie. Dan moet je de handen ineenslaan en samen traffic generen. Samen Sliedrecht op de kaart zetten. Ik snap dat er regels zijn maar dit had ik niet verwacht. Dit werkt achterstevoren."

Woordvoerder Monique Boer laat namens de gemeente weten "het juist te vinden goed als bewoners en ondernemers initiatieven nemen om iets te doen voor het dorp". Ze zegt: ,,We werken als gemeente graag mee aan deze initiatieven, mits de aanvragen op tijd zijn ingediend, omdat eventuele overlast voorkomen moet worden en de veiligheid gewaarborgd moet zijn. Die verantwoording valt onder de burgemeester. Daarnaast moet deze formele en wettelijke weg bewandeld worden om mensen de gelegenheid te bieden om bezwaar in te dienen."

advertentie
advertentie