Wim Pool nieuwe koploper in schaakcompetitie

30 september 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Na de vierde ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Wim Pool de koppositie overgenomen van Peter van den Bergh. De topscorer van het eerste team wist in een aanvallende partij te winnen van Henk Prins, terwijl zijn directe concurrenten, Wim Hokken en Peter van den Bergh, in een onderlinge strijd de punten deelden. Pool heeft nog de volle honderd procent score en laat hiermee zien dat hij een niet te onderschatten kandidaat voor het kampioenschap is.

Jerry van Rekom en Kees Wessels bleven in de top 10 door snel remise overeen te komen. Hans Klein steeg naar de zesde plaats na winst op Robert van Rekom die in betere stelling een stuk wegblunderde en daarna moest opgeven. Theo Dekker deed goede zaken door geroutineerd te winnen van leerling Jorik Klein. Ondanks dat Jorik zijn lessen goed toepaste in de partij miste hij in het eindspel voldoende overzicht om tot winst te komen.

De eersteteamspelers Tobias Dekker en Joost Stoker speelden een spannende pot waarin het lang onduidelijk was wie de betere stelling had. Uiteindelijk trok Tobias toch aan het langste eind. Niels Mijnster speelde met wit het Koningsgambiet tegen Peter Vis, die deze opening door en door kent. Als snel stond een pionneneindspel op het bord waarin Peter de verkeerde voortzetting koos en daardoor het punt aan Niels moest laten. Jurgen de Haan gaf zijn oude 'meester' Henri Hartog schaakles en wist een dusdanig groot materiaalverschil te creëren dat Henri niets ander kon doen dan opgeven.

Martijn Stoker speelde weer eens een interne pot en liet tegen Martin Prins zien dat hij, ondanks de weinige partijen die hij speelt, toch een mooie stelling op het bord kan krijgen. Middels een mooi torenoffer wist hij een niet meer te stuiten vrijpion te krijgen. Marcel Klein liet tegen JW Kraaijeveld zien dat niet alleen opa en kleinzoon Klein kunnen schaken. Marcel drukte de nestor van de vereniging steeds verder in de verdediging en wist uiteindelijk te winnen.

André van Dieën speelde zijn eerste partij van het seizoen tegen Hans Dubbeldam. Het werd een gezellige pot, waarin van Dieën toch de betere stelling op het bord kreeg; het eerste punt is binnen voor de kersverse teamleider van het Viertallenteam. Gerard Kolenbrander wist een prima prestatie te leveren tegen tweedeteamspeler Jan Sulman. Kolenbrander was op papier de mindere speler, maar ging meteen voortvarend van start tegen Sulman, die in het middenspel nog even goed terug verdedigde. Gerard bleef echter goed bij de les waarna Jan zijn koning moest omleggen.

Oud voorzitter Jan Veenis had het niet makkelijk tegen Leo Koppelaar. In het eindspel konden beide spelers een pion laten promoveren, waarbij Veenis zijn nieuwe dame net iets beter had staan dan Koppelaar en de partij rustig kon uitschuiven. In het duel tussen Cees Moes en Rik Versteeg was de winst na een lange partij voor de laatstgenoemde die hiermee van de hatelijke nul af is.

Na deze ronde wachten Hans Dubbeldam, Cees Moes, Leo Koppelaar en Michiel van den Berg echter nog steeds op hun eerste punt.

Donderdag speelt het viertallenteam de eerste thuiswedstrijd tegen SO Rotterdam en zaterdag speelt het eerste team de thuiswedstrijd tegen DSC Delft in zalencomplex De Lockhorst.

In de vijfde ronde van de jeugdcompetitie bewees Christiaan Verheij nog steeds beter te gaan schaken. Hij kende dit seizoen een rustige start, maar lijkt nu in vorm te geraken. Dat bewees hij door de altijd taaie tegenstander Koos vd Berg te verslaan. Zo klom de aspirant jeugdleider naar de vijfde plaats in de eerste groep en heeft hij de top-3 weer in het vizier. In dezelfde groep verraste Jochanan Alberts titelkandidaat William Gijsen.

In de tweede groep eindigde het topduel tussen de koplopers Damiam Flaming en Hidde van Rekom na een spannend duel in remise. Zodoende blijven beiden bovenaan staan.

In de laddercompetitie verstevigde Rowan vd Klis zijn koppositie. Hij heeft inmiddels 3 punten voorsprong op zus Ilse en Floor Verschoor.

advertentie
advertentie