Regionaal centrum afasiebegeleiding in De Reling

10 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op maandag 15 oktober start in gebouw De Reling aan de Industrieweg 13 een regionaal centrum voor afasiebegeleiding voor de Drechtsteden. Het centrum, dat de naam Overdiep krijgt, start met het één dag per week trainen en onderhouden van de taalvaardigheid bij mensen met afasie. Ook is er aandacht voor het omgaan met afasie in het dagelijkse leven.

Overdiep is een initiatief van zorgaanbieder Gemiva-SVG Groep, Revalidatiecentrum Rijndam en MEE Drechtsteden. Zij constateerde een toenemende behoefte aan specifieke activiteiten voor mensen met afasie. ,,Veel van onze cliënten die een niet-aangeboren hersenletsel hebben opgelopen houden afasie over als restverschijnsel", vertelt Judy van Achterberg, begeleidster van het centrum. ,,Afasie is heel lastig. Je wilt wat zeggen, maar kunt niet de juiste woorden vinden of zegt gewoon andere dingen dan je bedoelt. Dat leidt tot enorme frustratie bij de betrokkenen en tot onbegrip en irritatie bij de mensen om hen heen. Een eenvoudig voorbeeld: je wilt een kop thee, maar je zegt dat je koffie wilt, terwijl je dat helemaal niet lust. In het dagelijkse leven kom je dit soort dingen de hele dag tegen. In het centrum voor afasiebegeleiding leren wij mensen hoe hiermee om te gaan. Dat doen wij door middel van speciale trainingen en door activiteiten. Voor mensen met afasie is het ook heel prettig om lotgenoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Samen met Revalidatiecentrum Rijndam en MEE Drechtsteden heeft de Gemiva-SVG Groep het centrum opgezet. We starten met één dag in de week, maar die is al volgeboekt met zes cliënten. Wij hebben zelfs al een wachtlijst. Als wij eenmaal draaien gaan wij dit oplossen".

In juni is de komst van het centrum voor afasiebegeleiding ingeluid met een expositie van beeldende kunstenaar Aat Veldhoen in de Kunstkerk in Dordrecht. ,,Veldhoen is een man die van een herseninfarct onder andere afasie overhield. Tekenen en schilderen bleek voor hem één van de vormen van therapie en verwerking te zijn om beter om te gaan met zijn afasie, hij er ook zijn gevoelens in kwijt. In Overdiep organiseren wij daarom ook creatieve activiteiten als middel om afasie een plek te geven in het leven van onze cliënten."

Mensen die interesse hebben voor deze vorm van afasiebegeleiding, kunnen contact opnemen met de afdeling Zorgbemiddeling van de Gemiva-SVG Groep in Dordrecht, telefoon (078) 621 93 45 of kijken op www.gemiva-svg.nl/overdiep.

advertentie
advertentie