Lezing over Einsteins speciale relativiteitstheorie

19 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens houdt vrijdag 26 oktober een lezing met de titel 'Speciale relativiteitstheorie'. De lezing wordt gehouden door Drs. Henk Dorrestijn. Dorrestijn heeft Sterrenkunde gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. De lezing vindt plaats bij Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 in Papendrecht, op de grens met Wijngaarden. De aanvang is om 20.30 uur, toegang is gratis.

Zo'n tien jaar geleden kreeg de spreker de drang om hoe dan ook de relativiteitstheorie te willen begrijpen. Hij zette een website op: www.einsteingenootschap.nl waarin hij de belangrijkste twee artikelen van Einstein over de relativiteitstheorie plaatste.

Dorrestijn: ,,Ruim een jaar geleden kreeg ik het gevoel dat ik eigenlijk de essentie niet begreep. Toen heb ik het roer radicaal omgegooid en heb gedacht: als ik zelf de relativiteitstheorie zou moeten ontwikkelen, hoe zou ik dat dan doen. Dat heeft mij op een geheel nieuwe aanpak gebracht, uitgaande van enkele basisgedachten over hoe ruimte en tijd in elkaar moeten steken. Daar wil ik je deelgenoot van maken. Je valt van de ene verwondering in de andere. Hoe de wetenschappers van honderd jaar geleden op de tast naar deze theorie op weg waren, is op zich al een fantastisch verhaal en dat er dan één snuggere snuiter van 26 jaar (Einstein) als een ware goochelaar de mist verdreef en helderheid verschafte, dat is bijna niet te geloven. Het is moeilijk en ook weer niet, het is verslavend en het vraagt toch doorzettingsvermogen. Doe mee en ervaar een adembenemende kijk op de wereld. Begrijpen van de relativiteitstheorie is een bewustzijnsverruimende ervaring. Einstein is een softdrug. Bestudeer hem nu, nu het nog kan.''

Kijk voor de routebeschrijving en meer informatie op www.verenigingchristiaanhuygens.nl.

advertentie
advertentie